Tudomány

Hasznos is lehet a vulkánkitörés

Érdekes infografika látott napvilágot egy oldalon, amely bemutatja mennyivel csökkent Európa szén-dioxid kibocsájtása a vulkánkitörés miatt.

Az európai légiközlekedés napi 344 ezer tonna szén-dioxid levegőbe kerüléséért felelős, míg az izlandi vulkán csak napi 15 ezer tonnát ereszt a levegőbe ugyanebből a gázból. A repülőgépek 60%-ának földre kényszerítése így napi 206 ezer tonnával kevesebb CO2 légkörbe kerülésével jár.

A napi 15 ezer tonnás adatot úgy kapták a készítők, hogy a vulkán kén-dioxid kibocsájtása ismert volt, nagyjából 3000 tonna körüli. A Pinatubo kitörésének adataiból a két vegyület arányát 2,47:1 arányúnak feltételezték, így előbb egy 7400 tonna körüli adat jött ki, később azonban az Izlandi Egyetem 5:1 arányról számolt be, így jött ki ez a becsült érték.

Természetesen egy ilyen grafikát nem kell véresen komolyan venni: nincs benne az autóközlekedés megnövekedésének hatása, a vulkáni por egyéb hatásai, azt azonban jól mutatja,hogy az emberi tevékenység mekkora hatással van a környezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik