Tudomány

Könyvtárba kerülnek a twitek

Bár sokak szerint nem igazán tartozik az egyetemes kultúrkörbe, hogy például Ashton Kutcher színész mit csinál egész nap, a Kongresszusi Könyvtár másként gondolja.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár megkezdte az elkészületeket, hogy elmentsék a keletkező napi 55 millió, maximum 140 karakteres mikroblog-bejegyzést. Az illetékesek a Twitter és a könyvtár közötti megállapodást azzal magyarázták, hogy ez egy újabb lépés részükről a digitális média elraktározására.

A Twitter közleményében hangsúlyozta, hogy “igazán izgalmas, hogy a tweet-ek a történelem részévé válnak”. Úgy tűnik, az akadémiai kutatók nem kevésbé izgatottak, mondván az elmúlt 210 év során csak a könyvek, magazinok és napilapok kapcsán volt megismerhető a történelem, azonban ez kissé elitista, hiszen nem juthatott mindenki szóhoz. Twitternek, ahogy azt Matt Raymond, a könyvtár kommunikációs vezetője hangsúlyozta, “mély hatása van a kultúrára és a történelemre”, példaként hozva fel az iráni választásokat, vagy Obama amerikai elnök győzelmének bejelntését.

A Twitter-archívum a könyvtár “Web capture” projektjének a része lesz, amely tíz éve kezdődött és weboldalak, online hírek és dokumentumok gyűjtését foglalja magában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik