Tudomány

Klímaváltozás: felmentették a brit tudósokat

A Nagy-Brianniában lebonyolított második vizsgálat is felmentette a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjának tudósait a tavaly novemberben kirobbant emailbotrány ügyében.

A Ronald Oxburgh volt kormánytanácsadó vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a kutatók megpróbálták volna eltorzítani az adatokat annak érdekében, hogy alátámaszthassák: a globális felmelegedésért az emberiség előidézte növekvő szén-dioxid-kibocsátás a felelős.

“Nem találtuk semmiféle bizonyítékát szándékosan elkövetett tudományos torzításnak … Ehelyett egy elkötelezett, bár kissé rosszul szervezett kutatócsoportot találtunk” – foglalta össze Oxburgh.

A vizsgálóbizottság a legerősebb kritikát a statisztikák kezelésére vonatkozóan fogalmazta meg. Javaslatuk szerint a jövőben az intézet kutatóinak szorosabban együtt kellene működniük képzett statisztikusokkal.

Benny Peiser, egy klímaszkeptikus agytröszt, a Global Warming Policy Foundation igazgatója “elhamarkodottnak és felületesnek” nevezte a vizsgálatot. “Helyre akarják állítani a közbizalmat és a kutatók hitelességét, és ez tiszteletreméltó dolog, de azért alapos munkát kellett volna végezniük” – mondta.

Az Oxburgh-bizottság vizsgálata a második volt Nagy-Britanniában a kitűzött háromból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik