Tudomány

Mégsem szórják szét Hillary hamvait a Mount Everesten

Buddhista lámák szerint balszerencsét hozna, ezért mégsem szórják szét Edmund Hillary hamvainak egy részét a Mount Everesten.

A Föld legmagasabb hegyét a térségben élő buddhista serpák szentnek tartják, ezért a lámák figyelmeztetése után a hamvak továbbra is egy monostorban maradnak a Csomolungma (Mount Everest) közelében – jelentette honlapján a BBC.

Az új-zélandi Edmund Hillary 1953. május 29-én először jutott fel a 8847 méteres hegycsúcsra nepáli serpájával, Tendzing Norgajjal. 2008-ban bekövetkezett halála után hamvai nagy részét az aucklandi kikötőbe szórták, a többit pedig átadták a serpaközösségnek.

A Csomolungmára tizenkilencszer felkapaszkodó és ezzel rekordot felállító Apa serpa vállalta, hogy hamarosan induló 20. expedíciója keretében felviszi és szétszórja a hamvakat a “világ tetején”, így tisztelegve az új-zélandi hegymászó előtt. Az expedíció szervezői azonban most bejelentették, hogy – miután a buddhista lámákat is magában foglaló serpabizottság helytelenítette azt – elállnak a tervtől.

“Az öreg lámák szerint baljóslatú lenne szent helyre vinni a hamvakat, ráadásul Hillary hamvainak szétszórása precedenst teremtene, és más emberek is azt akarnák, hogy ott szórják szét hamvaikat” – mondta Dava Steven serpa.

Sir Edmund Hillary élete során szoros kapcsolatba került a környékbeli serpák közösségével. A hegy lábánál, Szolokhumbu térségében élő embereket jótékonysági alapítvány létrehozásával segítette.

Tisztelgés Sir Edmund Hillary előtt (videó – angol nyelven):

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik