Belföld

Magyar expedíció indult az Everestre

Egy nappal a tervezett dátum után indult útnak Klein Dávid és Várkonyi László hegymászó, hogy magyarként először oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everestet.

A Dreher 24 Everest Expedíció csapata már péntek hajnal óta a reptéren volt, de a csomagok olyan nehezek voltak, hogy nem sikerült megegyezni a check-in pult munkatársaival. Végül átpakolták a csomagokat és a két hegymászó rengeteg ruhát vett fel magára, hogy ne legyenek túlsúlyosak a csomagjaik, így sikerült gépre szállniuk.

A két hegymászó korábban többször is megpróbált oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everest 8850 méteres csúcsára. Eddig nem sikerült végig teljesíteniük a feladatot, 2007 tavaszán például már csak 200 méter volt hátra, mikor vissza kellett fordulniuk.

A két hegymászó Amszterdamon keresztül repül Delhibe, onnan egy belső járattal mennek tovább Kathmanduba – a tervek szerint magyar idő szerint március 28-án, vasárnap reggel érkeznek majd meg. A következő biztos pont, hogy április elsején léphetik át legkorábban a tibeti – kínai – határt, ahonnan körülbelül egy hét alatt érhetik el az alaptábort.

Az expedíció célja a hegy oxigénpalack nélküli megmászása mellett, hogy magas színvonalú dokumentációt készítsenek a történésekről. A sportos stílust képviselnék, lehetőség szerint mellőznék a teherhordók alkalmazását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik