Tudomány

Nyersen ehető rizst fejlesztenek

Indiai kutatók olyan rizsfajta kifejlesztésén dolgoznak, amely fogyasztható főzés nélkül is.

Az északkeleti Orisza államban hozták létre az aghonibora elnevezésű fajtát a Központi Rizskutató Intézet munkatársai. A hibrid termése olyan lágy, hogy elegendő mindössze vízbe áztatni egy fél órára fogyasztás előtt. “Ez azért lehetséges, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony” – írják közleményükben. Az amilóz összetett szénhidrát, a keményítő egyik összetevője, ettől válnak keménnyé a gabonamagvak.

Az új variáns kidolgozása két évet vett igénybe. Alapját a komal szaul elnevezésű, alapvetően lágyszemű rizs adta, amelyet főként az északi Asszám államban termesztenek. Az agronómusok szerint a fajta más államokban is termeszthető.

Az új rizsfajta kifejlesztői szerint környezetbarát, hiszen nincsen szükség semmiféle energiára ahhoz, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Ugyanakkor segíthet az éhezés mértékének csökkentésében is. A szubkontinens gyermekeinek mintegy fele alultáplált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik