Tudomány

Antibakteriális hatóanyagra bukkantak

Német kutatók egy talajlakó baktérium genetikai elemzése során eddig ismeretlen antibakteriális hatású anyagra bukkantak.

A jénai Hans Knöll Intézet kutatói a Clostridium cellulolyticum nevű baktérium teljes genetikai állományát megfejtették, eközben találtak rá az eddig ismeretlen anyag termelését szabályozó génre. Saját készítésű antibiotikumát csak akkor állította elő az anaerob baktériumok közé tartozó Clostridium, ha természetes közegének megfelelően elzárták a levegőtől.

Az időközben szabadalmaztatott vegyület nem hasonlítható semmilyen ismert anyaghoz – mondta az intézet szóvivője. Ezért nem lehet megjósolni, hogyan viselkedne egy szervezeten belül, mint ahogy azt sem, miért állítják elő a baktériumok. Valószínűsíthető, hogy táplálékkonkurenseiket tartják vele távol.

Az eddigi kísérletek alapján igen hatékony az új “szer”, még az igen nehezen legyőzhető, többféle antibiotikummal szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) elnevezésű baktériumot is kiütötte, amely életveszélyes fertőzéseket okozhat a kórházakban.

Az elkövetkezendő évek feladata az anyag potenciális gyógyszerként való tesztelése lesz, amit egereken már el is kezdtek. Ki kell még deríteni, hogy nagyobb mennyiségben elő lehet-e állítani, majd egy ipari partnert találni, amely lebonyolítja az új gyógyszerhez vezető út költséges tesztjeit és engedélyezési eljárásait. Az intézet elmondása szerint a piacra dobáshoz még legalább tíz év szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik