Tudomány

Bírói döntés engedi az internet szabályozását

Egy bírói döntés a Comcast szolgáltatónak adott igazat a Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal (FCC) szemben.

Az ügy azután terelődött jogi útra, hogy az FCC megrótta a szolgáltatót, amiért az korlátozta a Bittorrent protokol használatát. A mindenki által ismert illegális fájlcserén kívül ezzel az eljárással terjesztik sok Linux disztribúció fájljait, illetve például a World of Warcraft online játék javításait.

Az FCC, mint a semleges internet híve, kiállt a korlátozás ellen, azonban a bíróság a Comcast javára ítélt, miszerint a hatóságnak nem áll jogában semlegességet erőltetni a cégre.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a precedens alapú amerikai jogrendszerben ez a döntés nem kívánt hatásokat hozhat létre. Elméletileg létrejöhet olyan helyzet, hogy az internetszolgáltatók egyes protokollokat önkényesen (vagy például a film-, és zeneipar nyomására) korlátoznak, illetve más jellegű adatforgalomért (mint például az online játékok, filmek, vagy az ingyenes telefonálást lehetővé tevő Skype) külön pénzt kérjenek. Ez oda vezethet, hogy az egyre növekvő adatforgalmat inkább korlátozzák a cégek ahelyett, hogy fejlesztenének az infrastruktúrán.

Ajánlott linkek:

Vége lehet a szabad internetnek? (Technet.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik