Tudomány

Új teszt az E. Coli kimutatására

24.hu
24.hu

2010. 04. 01. 11:13

Egy új teszt alkalmas arra, hogy mind az E. Coli baktériumot, mind az általa termelt toxinokat kimutassa.
Korábban a témában:

Alapvetően az emberekre nem a darált húsban megtalálható E. Coli baktérium a veszélyes, hanem az általa termelt mérgező anyagok. Az élelmiszerek vizsgálatánál mindkettő jelenlétét vizsgálni kell, mert jelen lehetnek egymás nélkül is, például a darált marhahúsban.

Ez idáig alapvetően két különböző tesztfázist jelentett, amely jelentősen lassította a vizsgálatokat. Az amerikai Agrárkutató Szolgálat azonban most egy új eljárást fejlesztett ki. A lényege, hogy olyan polisztirén gyöngyöket kevernek a tesztelt nyers húsba, amelyek felületén a baktériumon található protein és két, általa termelt méreganyag antitestje van. A gyöngyöket ezek után elválasztják a vizsgált mintától és analizálják.

Az új teszt nem csak azért hasznos, mert egy lépésben elvégezhető a tesztelés, hanem azért is, mert jelentősen rövidíti a vizsgálati időt: míg korábban egy hétbe is beletelt, míg megjöttek az eredmények, most mindez megvan 24 óra alatt. A kutatók szerint az eljárás nem csak hús esetében, hanem például zöldésegknél is működik.

Bár az új eljárás több munkával jár, mint a korábbiak, kifejlesztői szerint néhány éven belül tömegesen elterjedhet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.