Tudomány

Új teszt az E. Coli kimutatására

24.hu
24.hu

2010. 04. 01. 11:13

Egy új teszt alkalmas arra, hogy mind az E. Coli baktériumot, mind az általa termelt toxinokat kimutassa.
Korábban a témában:

Alapvetően az emberekre nem a darált húsban megtalálható E. Coli baktérium a veszélyes, hanem az általa termelt mérgező anyagok. Az élelmiszerek vizsgálatánál mindkettő jelenlétét vizsgálni kell, mert jelen lehetnek egymás nélkül is, például a darált marhahúsban.

Ez idáig alapvetően két különböző tesztfázist jelentett, amely jelentősen lassította a vizsgálatokat. Az amerikai Agrárkutató Szolgálat azonban most egy új eljárást fejlesztett ki. A lényege, hogy olyan polisztirén gyöngyöket kevernek a tesztelt nyers húsba, amelyek felületén a baktériumon található protein és két, általa termelt méreganyag antitestje van. A gyöngyöket ezek után elválasztják a vizsgált mintától és analizálják.

Az új teszt nem csak azért hasznos, mert egy lépésben elvégezhető a tesztelés, hanem azért is, mert jelentősen rövidíti a vizsgálati időt: míg korábban egy hétbe is beletelt, míg megjöttek az eredmények, most mindez megvan 24 óra alatt. A kutatók szerint az eljárás nem csak hús esetében, hanem például zöldésegknél is működik.

Bár az új eljárás több munkával jár, mint a korábbiak, kifejlesztői szerint néhány éven belül tömegesen elterjedhet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek