Tudomány

Az öregedés génje az immunitást is befolyásolja

Kiderült, hogy ugyanaz a gén kapcsolható az öregedés ütemén és a várható élettartamon kívül az immunitáshoz és a környezeti stresszhez való alkalmazkodási képességhez is.

Mivel a DAF-16 jelű gén állatokban és az emberben is megtalálható, megismerése új utakat nyithat az emberi öregedés és immunitás kutatásában – közölték a PLoS One elnevezésű nyílt internetes tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent közleményükben a szakemberek.

Mint Robin May kutatásvezető, a Birminghami Egyetem munkatársa elmondta, arra kerestek választ, hogy az öregedés normális folyamatát miként irányítják a gének, és milyen hatással vannak ugyanezek a gének más egyéni sajátosságokra, például az immunitásra. “Megállapítottuk, hogy olyan dolgok, mint az ellenállóképesség és az öregedés kéz a kézben járnak” – mondta May.

A kutatócsoport a Caenorhabditis elegans nevű fonálféreg, kedvelt genetikai modellállat négy fajának élettartamát, stressztűrését és immunitását hasonlította össze. Vizsgálták a négy fajban található DAF-16 gén aktivitásában lévő különbségeket is, és megállapították, hogy azok meglehetősen távol estek egymástól. Ráadásul a DAF-16 gén aktivitásában mutatkozó különbségek egyezést mutattak a négy féregfaj élettartamában, a környezeti stresszhez való alkalmazkodásában és immunitásában tapasztalt eltérésekkel. A DAF-16 gén nagyobb aktivitásához hosszabb élettartam, jobb stressztűrés és bizonyos fertőzésekkel szembeni erősebb védekezőképesség társult.

May hozzátette, hogy a DAF-16 gén a test csaknem valamennyi sejtjében jelen volt, és nagyon hasonlít egy emberi géncsaládhoz, melyről úgy vélik, szerepet játszik az öregedési folyamatban.

Az egyes féregfajok közti különbség tanulmányozása segíthet megérteni az összefüggést a gének aktivitásában lévő különbségek és a fajok egyéni sajátosságai között. Mindez magyarázhatja az evolúciós változásokat, valamint hozzájárul az emberi öregedés folyamatának megismeréséhez.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.