Tudomány

A Sharp mobil 3D képernyőt mutatott be

A japán Sharp elektronikai konszern bemutatta speciális szemüveg nélkül is három dimenziós képet mutató nagy fényerejű monitorját.

A technológia hátulütője, hogy egyelőre csak kisméretű, legfeljebb 7,5 cm átlójú monitoroknál alkalmazható, és csak meghatározott távolságról, 30 centiméterről nézve mutat három dimenziós képet. Az éritőképernyős LCD panelek a méretbeli korlátozások miatt praktikusan csak mobil készülékekben alkalmazhatóak. Alkalmasak három dimenziós játékokhoz, valamint fényképek és videofelvételek megtekintésére.

A 3D tévékészülékek már megjelentek a piacon, igaz, ezeket csak szemüveggel lehet nézni. A japán Sony Corp. és Panasonic Corp., valamint a dél-koreai Samsung Electronics Co. és LG Electronics, cégek már vagy árulják 3D modelljeiket, vagy már bejelentették piaci bemutatását.

A Sharp kisméretű 3D képernyője nem igényel speciális szemüveget a 3D kép észleléséhez, mivel a meghatározott távoságban lévő két szemnek két különböző képet jelenít meg. A képernyő elforgatva és több szögből szemlélve is három dimenziós képet mutat.

A képernyő valószínűleg elsőként a Nintendo 3DS játékkonzoljában jelenik meg kereskedelmi forgalomban. A Sharp nem hozta nyilvánosságra azoknak a cégeknek a neveit, amelyekkel tárgyalásokat folytat a képernyő alkalmazásáról.

A képernyő panelek tömeges gyártása a március elsején kezdődött 2010-es japán pénzügyi év első felében veszi kezdetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik