Tudomány

A brit kórházakban tilos az ágyra ülni

A brit kórházakban a látogatóknak szigorúan tilos leülni szeretteik ágyára, a kórterembe virágokat sem lehet bevinni.

El vannak tiltva a kórtermi ágyra való leüléstől az orvosok is. A rendelkezést a brit egészségügyi hatóságok azzal indokolják, hogy ezzel megóvják a betegeket a látogatók utcai öltözéke, valamint a kórházi köpenyeken lévő kórokozókkal terjesztett fertőzésektől.

A British Medical Journal (BMJ) legutóbbi számában Iona Heath, a brit háziorvosokat tömörítő Royal College of General Practitioners elnöke vitatja a tilalom jogosságát, amelyet igazságtalannak tart, mivel megfosztja a betegeket hozzátartozóik közelségétől. Ami a gyógyítókat illeti, ha leülnek páciensük ágyára, a beteg úgy érzi, hogy több időt és figyelmet szentel nekik kezelőorvosuk.

A brit egészségügyi minisztérium szerint a tilalmat egyes kórházak egyénileg vezették be. Ez jó gyakorlat lehet, hiszen így megelőzhetők bizonyos fertőzések, például a szuperbaktérium, az MRSA (methicillin-, oxacillinrezisztens staphylococcus aureus) továbbítása.

David Bates, a Harvard Egyetem professzora szerint, aki az Egészségügyi Világszervezetben a betegek biztonságával foglalkozó munkacsoportot vezeti, nincs tudomása arról, hogy a kórtermi ágyakon való üldögélés tilalma, vagy a virág száműzése a betegszobákból csökkentené a kórházi fertőzések számát.

Mint kiemelte, a kórházaknak inkább a bizonyítottan hatásos megelőzési módokra kellene koncentrálni: az antibiotikumok megfelelő alkalmazására és a kézmosásra helyezve a hangsúlyt.

David Bates hozzátette, hogy az amerikai kórházakban ismeretlenek az ilyen tilalmak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik