Tudomány

Bionikus szemet mutattak be Ausztráliában

Kedden bemutattak egy bionikus szemet, amelyet a gyengülő látás helyreállítására terveztek Ausztráliában, és amely támogatói szerint hatalmas áttörés.

Az eszköz – amelynek egy részét műtéti úton beültetik a szembe – a retinitis pigmentosa nevű örökletes állapoton vagy az öregkori makula degenerációnak nevezett látásromláson segíthet. A készülék egy szemüvegre szerelt miniatűr kamerából áll, amely képeket alkot és elküldi azokat a felhasználó zsebében lévő processzorhoz. Utóbbi vezeték nélkül továbbít jelet a szembe ültetett egységhez, amely közvetlenül stimulálja a retinában az életben maradt idegsejteket, így alakul ki a kép az agyban.

A bionikus szemet használó embereknek nem lesz tökéletes a látásuk, ám remélhetően fénypontokat érzékelnek látóterükben, amelyeket aztán az agy képpé rekonstruál.

A prototípust a Bionic Vision Australia elnevezésű, egyetemi és kutatóintézeti együttműködés hozta létre, amelynek kutatási igazgatója, Anthony Burkitt úgy véli, hogy az eszköz megváltoztathatja az emberek életét. Reményeik szerint az implantátum a korábbinál nagyobb mobilitást és függetlenséget nyújt felhasználóinak, későbbi változatai pedig lehetővé teszik majd az arcok felismerését és a nagyobb betűs szövegek olvasását is.

A bionikus szemet még tesztelik, az első emberi beültetésekre 2013-ban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik