Tudomány

Szenzációs lelet a Szent Gallen-i kolostor területén

Több tonnás szarkofágra bukkantak régészek a svájci Sankt Gallen-i kolostor területén.

A 2,6 tonnás szarkofág művészien díszített. Finoman csiszolt fedele maga hatszáz kilogrammot nyom.

A koporsóban egy megközelítőleg hetven éves férfi csontváza fekszik. A tudósok szerint fontos személyről lehet szó, de egyelőre találgatják, hogy egy tekintélyes szerzetes vagy egy olyan férfi földi maradványait rejti-e a szarkofág, aki közel állhatott Szent Gál (Gallus) vándorszerzeteshez.

A 2009 tavaszán egy építkezés során feltárt sírhelytől a régészek még több információt várnak, elsősorban Szent Gál halála – amelyet 640 és 650 közötti időszakra becsülnek – és a kolostor alapítása (719) közötti időszakról.

Az Írországból érkezett misszionárius 612-ben építette fel remetecelláját a nehezen megközelíthető, vadregényes tájon. Ebből fejlődött ki a Szent Otmar által 719-ben alapított bencés apátság. A kolostor a keresztény Európa igen kevés kulturális központjának egyike lett abban az időben. Körülötte alakult ki a szentté avatott Gálról elnevezett település, amelyet az apátok kormányoztak 1524-ig.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!