Tudomány

Majdnem húsz kilométert tett meg a NASA marsjárója

Administrator

2010. 03. 26. 12:52

Már közel húsz kilométert tett meg a NASA Opportunity nevű marsjárója, amelyet eredetileg 90 napos küldetésre terveztek.

A NASA közlése szerint a jármű ezen a héten lépte át a 12 mérföldes (19,3 kilométeres) határt, útban az Endeavour-kráter felé, amelynek eléréséhez további 11,6 kilométert kell megtennie. A marsjáró már 2008 augusztusa óta útban van a kráter felé.

Az Opportunity és társa, a Spirit 2004 januárjában szállt le a Mars felszínére, egymástól 10 500 kilométeres távolságban. Mindkettő célja a bolygó geológiai vizsgálata volt.

A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint a napelemtáblákra ülepedő por miatt ezután már nem juthattak volna több energiához. Kiderült azonban, hogy a Mars légköri aktivitása folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat.

A Spirit 2009 májusban lazább szerkezetű talajra ért, amelybe kerekei a tengelyig belesüppedtek, és a jármű mozgásképtelenné vált. Több hónapnyi sikertelen próbálkozás után 2010. január 26-án jelentették be, hogy a marsjáró véglegesen beragadt. Ezzel ugyanakkor nem ért véget a pályafutása, hiszen további tudományos mérések elvégzésére még van lehetősége.

A Spirit energiája egyre fogy az ottani tél közeledtével, így várhatóan rövidesen hibernációs üzemmódra vált.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.