Tudomány

Majdnem húsz kilométert tett meg a NASA marsjárója

Már közel húsz kilométert tett meg a NASA Opportunity nevű marsjárója, amelyet eredetileg 90 napos küldetésre terveztek.

A NASA közlése szerint a jármű ezen a héten lépte át a 12 mérföldes (19,3 kilométeres) határt, útban az Endeavour-kráter felé, amelynek eléréséhez további 11,6 kilométert kell megtennie. A marsjáró már 2008 augusztusa óta útban van a kráter felé.

Az Opportunity és társa, a Spirit 2004 januárjában szállt le a Mars felszínére, egymástól 10 500 kilométeres távolságban. Mindkettő célja a bolygó geológiai vizsgálata volt.

A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint a napelemtáblákra ülepedő por miatt ezután már nem juthattak volna több energiához. Kiderült azonban, hogy a Mars légköri aktivitása folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat.

A Spirit 2009 májusban lazább szerkezetű talajra ért, amelybe kerekei a tengelyig belesüppedtek, és a jármű mozgásképtelenné vált. Több hónapnyi sikertelen próbálkozás után 2010. január 26-án jelentették be, hogy a marsjáró véglegesen beragadt. Ezzel ugyanakkor nem ért véget a pályafutása, hiszen további tudományos mérések elvégzésére még van lehetősége.

A Spirit energiája egyre fogy az ottani tél közeledtével, így várhatóan rövidesen hibernációs üzemmódra vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik