Tudomány

Vulkánkitörés élőben

Az interneten élőben is követhetik az érdeklődők a hétvégén Izland déli részén aktívvá vált vulkán kitöréseit.

Az Eyjafjallajökull gleccser alatt működésbe lépett vulkán kitörési zónájának közelébe egy izlandi távközlési szolgáltató helyezett el két webkamerát. Ezek segítségével, követhetőek figyelemmel élőben a kráter feletti füstoszlopok. A kitörés hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

A tudósok attól tartanak, hogy az egyik szomszédos vulkán, a Katla is működésbe lép: a korábbi feljegyzések szerint ugyanis a történelem során az Eyjafjallajökull után a Katla is mindig kitört.

A Katla azonban egyelőre nyugodt. Kitörése súlyos áradásokhoz vezethet, mivel ez a vulkán a nagy tömegű Myrdalsjökull gleccser alatt található.

A természeti jelenség adta lehetőségeket a turizmus is kihasználja: utazási irodák már buszos és terepjárós kirándulásokat, illetve körutazásokat kínálnak Dél-Izland azon területeire, ahonnan jól láthatóak a kitörések.

Az izlandi polgári védelem jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a vulkán közelébe lehet-e engedni a turistákat, illetve mennyire lehet garantálni a biztonságukat. Bár a geológusok szerint a vulkán tevékenysége már stabilizálódott, a hatóságok még óva intenek a túl merész kíváncsiskodástól.

A veszélyes zónába lépő személyek figyelmét felhívják arra, hogy mindezt saját felelősségükre teszik. Válságos helyzetben nem számíthatnak azonnali segítségre, mivel ebben az esetben a környező területek lakosságának evakuálása az elsődleges feladat.

Ajánlott linkek:

A webkamerák képe (Mila.is)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik