Tudomány

Sérült szívét hozza helyre a zebradánió

A népszerű akváriumi hal, a zebradánió meghökkentő képessége sérült szívizmai regenerálására a szívbetegségek új gyógymódjához vezethet a jövőben amerikai tudósok reményei szerint.

A zebradánió (Danio rerio), ez a kicsi, csíkos hal a trópusokról került az akváriumokba, illetve gerinces modellállatként a laboratóriumokba. Utóbbi következtében egyike volt az első állatoknak, amelyek teljes DNS-kódja elkészült.

Korábbi kutatások már megállapították a kis halnak azt a különlegességét, hogy vissza tudja építeni szívét, még akkor is, ha mintegy ötödét kivágják. Ennek a figyelemre méltó regenerálási képességnek a hátterében a gata4 jelű gén állhat, amely általában a zebradánió embriójában működik, hogy segítse a szív kialakulását – közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.

Az észak-karolinai Duke Egyetem orvosi központjának kutatói megjelölték a gata4 gént úgy, hogy fluoreszcens fény kibocsátását észleljék, amikor a gén működésbe lép.

A sértetlen szívű halaknál nem tapasztaltak fluoreszkálást. Amikor azonban kicsíptek egy darabkát a halak szívéből, akkor a kamrák külső fala mentén lévő szívizomsejtek fluoreszkálni kezdtek, sokszorozódtak, és kitöltötték a sebet.

A folyamat megértése közelebb vihet ahhoz, hogy a szívrohamot elszenvedett emberek sérült szívszöveteit majdan regenerálni tudják.

“Még nem ismerjük azokat az utasításokat vagy mechanizmusokat, amelyek mozgósítják ezeket a sejteket vagy szaporodásra késztetik őket, ám azt már most tudjuk, hogy ezek azok a sejtek, amelyek részt vesznek az új szövet növesztésében – mondta Kenneth Poss, a Duke sejtbiológusa. – Az emberi szív nem tűnik olyan összetettnek, hogy ne lenne képes regenerálódni”.

Ajánlott videó