Tudomány

Az ősemberek is egyenesen jártak

3,6 millió éves lábnyomokat vizsgáltak meg a kutatók és arra következtettek belőlük, hogy az ember ősei is felegyenesedve jártak.
Kapcsolódó cikkek

A Tanzánai Laetoliban, amely ismert régészeti lelőhely, még harminc évvel ezelőtt bukkantak két lábnyomra a 3,6 millió éves rétegben. A nyomokat valószínűleg az Australopithecus afarensis faj egyedei hagyták hátra, amikor átgázoltak a nedves vulkáni hamun.

Most újra elővették a leleteket, hogy összehasonlítsák ma élő emberek nyomaival. A tesztalanyokat megkérték, hogy előbb egyenes háttal, majd csimpánz módjára, előredőlve, behajlított térdekkel menjenek végig egy homokkal fedett területen. A nyomok összevetése után úgy tűnik, hogy az ősi nyomok sokkal hasonlóbbak a mai ember rendes járása nyomán kialakulókhoz. Ez bizonyíték lehet arra, hogy a felegyenesedett járás már jóval az ember megjelenése előtt kialakult, bár a kutatók arra is figyelmeztettek, hogy az Australopithecusok testalkata nagyon különbözött az emberétől, ami szintén szerepet játszik a nyomok kialakulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik