Tudomány

A fény hajlítja az anyagot

24.hu
24.hu

2010. 03. 25. 08:31

A tudósokat is meglepte az a felfedezés, hogy a fény képes meghajlítani az anyagot.
Korábban a témában:

Az idáig is tudták, hogy az anyag képes meghajlítani a fényt, erre számos példa van, azonban a fordítottjára mindezidáig nem találtak bizonyítékot.

A kutatók nanorészecskékből szálakból állítottak össze egy szalagot, mindezt sötétkamrában. Amikor a szalagokat fény érte, azok spirál alakban felcsavarodtak. Mindez annyira meglepő volt a tudósok számára, hogy az elején a saját kutatásukkal szemben is szkeptikusak voltak.

“Nem nagyon hittem benne az elején” – mondta el Nicholas Kotov, a kísérleteket vezető tudós. “Hogy őszinte legyek, három és fél évünkbe telt, mire megtaláltuk a választ arra, hogyan képesek a fotonok ilyen mélyreható változást előidézni olyan merev struktúrákban, amik ezerszer nagyobbak a molekuláknál”.

A nanorészecskék felületét ebben a kísérletban kadmium-szulfid részecskék borították, amelyek alapesetben is rendelkeznek egy enyhe negatív töltéssel. A fény hatására ez a töltés megnő, ami azt eredményezi, hogy a nanorészecskék taszítani kezdik egymást, így az ennek hatására kialkuló mechanikai feszültség hatására eredményeképpen a szalagok felcsavarodnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.