Tudomány

A nagyok is terjesztik a kártevő programokat

A prágai székhelyű Alwil Software, a népszerű Avast vírusirtó gyártója arra figyelmeztetett, hogy nagy hirdetéskiszolgálók is terjesztik a kártékony programokat.

A kártevők, amelyek jellemzően népzserű programok hibáit használják ki, a Yahoo, a Fox, vagy a Google által használt hirdetéskiszolgáló szervereken keresztül is terjedhetnek. Olyan nagy oldalakon, mint a New York Times weboldala, vagy a hírgyűjtő DrudgeReport is találtak vírusokat és más kártevőket a hirdetésekben a cég szakemberei.

A leginkább érintett két rendszer a Yahoo Yield Manager és a Fox által használt Fimserve.com, amelyek a piac több, mint 50%-át szolgálják ki, de érintett a Google által nemrég megvásárolt Dubleclick is.

A hirdetésekben JS:Prontexi névre hallgató, kártékony Java alapú trójai szoftvert találtak, amely a Windows operációs rendszereket támadja meg és ott a telepített Adobe Acrobat/Reader, Java, QuickTime és Flash szoftverek biztonsági réseit kutatja fel. A felhasználónak ráadásul nem kell sehova kattintania a fertőzéshez, elég, ha a hirdetés letöltődik a gépére.

A trójai szoftver decemberben kezdett el terjedni, azóta az Avast több, mint két és fél millió gépen regisztrálta a felbukkanását, ebből 530 000 alkalommal a Yield Manager bizonyult bűnösnek.

A Fox és a MySpace nem kívánta kommentálni az esetet, a Yahoo illetékese azonban elmondta, hogy a kártékony kódot tartalmazó hirdetéseket azonosították és deaktiválták a rendszerükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik