Tudomány

Rugalmas, emlékező vasötvözetet fejlesztettek ki

Japán kutatók különlegesen rugalmas vasötvözetet, emlékező fémet hoztak létre.

A Science tudományos magazin legutóbbi számában közölt tanulmány szerzői szerint a fém különleges rugalmassága lehetővé teszi, hogy visszatérjen eredeti formájába, ráadásul olyan további tulajdonságokkal rendelkezik, mint a rendkívüli nyújthatóság és a mágnesezettség változása.

Az új vasötvözet feszültségszintje mintegy kétszer nagyobb, mint a jelenleg legjobb tulajdonságúnak tartott nikkel-titán ötvözeté (a nitinolé), ezért széles körben használható lehet a sebészetben alkalmazott sztentek – az erek falát kitámasztó csövecskék – szállítására.

“Az ötvözet feszültségszintje nagyon magas, így annyira vékony huzal készíthető belőle, amellyel elérhető a testen belül az agy is, így sztentet szállíthatnak oda” – monda el T. Omori, a Tohoku Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Mint a kutató hozzátette, jelenleg nikkel-titán ötvözetből készült eszközzel juttatják be a szívbe a sztenteket, ám a huzal átmérője túl nagy ahhoz, hogy az agyba is bevezethető legyen, így erre a kérdésre az új vasötvözet lehet a válasz.

A rendkívül rugalmas vasötvözetet a földrengés által veszélyeztetett térségek épületeinél is alkalmazhatják. “Az épületeket deformálja a földrengés, ám a szuperelasztikus ötvözet visszatérítheti az épületet eredeti szerkezetébe” – magyarázta Omori.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik