Tudomány

Egyre több és fiatalabb amerikai extrém kövér

Egyre több amerikai gyerek számít extrém mértékben elhízottnak, ráadásul egyre fiatalabb korban.

Egy most megjelent tanulmányban 700 ezer kaliforniai gyereket vizsgáltak, akiknek hat százaléka súlyosan kövér volt, sőt már az öt éves kor alatti gyerekeknél is 2 százalékos arányt találtak. Az extrém mértékű elhízás aránya szinte minden csoportban emelkedett a korábbi adatokhoz képest.

A fiúk 7 százaléka, míg a lányoknak ennél valamivel kevesebb, 5 százaléka volt súlyosan elhízott a Kaiser Permanente egészségügyi szervezet kutatása szerint. A legnagyobb elhízási arányt, 12 százalékot a fekete, tizenéves lányok, valamint a spanyolajkú tinédzser fiúk körében találták.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a súlyos mértékben elhízott gyerekek általában felnőttként is extrém elhízottak lesznek, és a jövőjükben ott rejlik valamennyi, elhízással összefüggő egészségügyi probléma. “Alapvető életmódváltoztatás nélkül ezeknek a gyerekeknek életük 10-20 évvel való megrövidülésével kell szembenézniük, és már a húszas éveikben kialakulnak náluk azok az egészségügyi problémák, melyekkel mások tipikusan 40-60 évesen találkoznak” – mondta el Amy Porter, a Kaiser Permanente kutatója.

A tanulmányban 710 949, két és tizenkilenc év közötti gyerek és fiatal egészségügyi adatait elemezték a kutatók. Súlyos mértékben elhízottnak az számított, akinek testtömegindexe (BMI) 35 fölött volt. Ha például egy 12 éves fiú 152 centiméter magas és 82 kilogramm, akkor BMI-je 35,5 (a képlet alapján: 82/(1,52×1,52)=35,5), azaz éppen a súlyosan elhízottnak számító tartomány alsó határán van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik