Tudomány

A cápákat akarják megmenteni Dohában

Négy cápafaj kereskedelmét szeretnék szigorítani.

A kékúszójú tonhal nemzetközi adásvételének megtiltását célzó sikertelen erőfeszítések után vasárnaptól egyebek között négy cápafaj védelméről tárgyalnak a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) dohai találkozóján.

A washingtoni székhelyű Pew Környezetvédelmi Csoport szerint összesen 73 millió cápa akad – szándékosan vagy véletlenül – a halászok halójába.

“A cápák esetében nem a túlságosan bőkezű kvótákkal van a baj, hanem azzal, hogy egyáltalán nincsenek kvóták” – hangsúlyozta Sue Lieberman, a Pew nemzetközi igazgatója. Mint felhívta a figyelmet rá, sem a halászatuk, sem a cápauszony-kereskedelem nincs szabályozva, az ár pedig kilónkét a száz dollárt is elérheti.

A szigorító intézkedések négy cápafajra vonatkoznának: az Egyesült Államok és Palau javaslatára a csipkés pörölycápára (Sphyrna lewini), az óceáni fehérfoltú cápára (Carcharhinus longimanus); palaui és svéd (uniós) javaslatra a heringcápára (Lamna nasus) és a közönséges tüskéscápára (Squalus acanthias). A kereskedelmi korlátozások a halak minden értékesíthető részére, az uszonyra, a húsra és a májolajra egyaránt kiterjednének.

A négy faj közül három szerepel a súlyosan veszélyeztetett fajokról a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által közzétett vörös listán az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger területét illetően. A csipkés pörölycápa világszerte veszélyeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik