Tudomány

Autókat bénított meg a távolból egy hacker

Administrator

2010. 03. 19. 08:54

Száznál több autót bénított meg vagy állított folyamatos dudálásra egy autókereskedés kirúgott alkalmazottja a texasi Austinban, miután behatolt a cég számítógépes rendszerébe.
Korábban a témában:

A húszéves Omar Ramos-Lopez, miután a múlt hónapban elbocsátották, feltörte és átprogramozta a Texas Auto Center internetes immobilizerrendszerét. A cég ezt olyan ügyfelei ellen szokta alkalmazni, akik nem fizetik rendesen a törlesztőrészleteket.

A Texas Auto Center által alkalmazott Webtech Plus rendszer a jármű lefoglalásának alternatívájaként terjedt el. Segítségével a kereskedő távirányítással üzemképtelenné teheti a gyújtást, vagy figyelmeztetésképpen megszólaltathatja a kürtöt. A rendszer a mozgásban lévő autókat nem állítja le.

Az autókereskedés négy telephelyén február utolsó hetében felizzottak a telefonvonalak. Mérges ügyfelek panaszolták, hogy nem indul el az autójuk, vagy hogy nem lehet leállítani a tülkölést. A járművekhez vontatót kellett hívni, vagy ki kellett emelni belőlük az akkumulátort.

A káosz öt napig tartott, majd a cég átállította valamennyi alkalmazottjának jelszavát. A rendőrség a rendszerbe történt bejelentkezések alapján eljutott Ramos-Lopezhez.

A fiatalember jelszavát elbocsátásakor ugyan érvénytelenítették, de ő az egyik kollégája jogosultságával mégis be tudott lépni a rendszerbe.

“Omar nagyon ért a komputerekhez” – mondta Martin García, a Texas Auto Center igazgatója.

A bosszúálló hacker először egyes, általa is ismert kliensek autóit állította le, majd hozzájutott a mintegy 1100 nevet tartalmazó ügyféllistához és módszeresen, ábécé-sorrendben haladva bénított.

A távirányítású immobilizerrendszerek mintegy tíz éve jelentek meg a piacon, a részletfizetések garantálása érdekében. A szerkezetek ellenzői szerint az adósokat szükségtelen kínos helyzetbe hozni. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az autót vészhelyzetben nem lehet beindítani.

A támogatók szerint a rendszer lehetővé teszi, hogy az egyébként hitelképtelenné vált adósoknak új pénzügyi konstrukciót ajánljanak fel a kereskedők és bankok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.