Tudomány

Autókat bénított meg a távolból egy hacker

Száznál több autót bénított meg vagy állított folyamatos dudálásra egy autókereskedés kirúgott alkalmazottja a texasi Austinban, miután behatolt a cég számítógépes rendszerébe.

A húszéves Omar Ramos-Lopez, miután a múlt hónapban elbocsátották, feltörte és átprogramozta a Texas Auto Center internetes immobilizerrendszerét. A cég ezt olyan ügyfelei ellen szokta alkalmazni, akik nem fizetik rendesen a törlesztőrészleteket.

A Texas Auto Center által alkalmazott Webtech Plus rendszer a jármű lefoglalásának alternatívájaként terjedt el. Segítségével a kereskedő távirányítással üzemképtelenné teheti a gyújtást, vagy figyelmeztetésképpen megszólaltathatja a kürtöt. A rendszer a mozgásban lévő autókat nem állítja le.

Az autókereskedés négy telephelyén február utolsó hetében felizzottak a telefonvonalak. Mérges ügyfelek panaszolták, hogy nem indul el az autójuk, vagy hogy nem lehet leállítani a tülkölést. A járművekhez vontatót kellett hívni, vagy ki kellett emelni belőlük az akkumulátort.

A káosz öt napig tartott, majd a cég átállította valamennyi alkalmazottjának jelszavát. A rendőrség a rendszerbe történt bejelentkezések alapján eljutott Ramos-Lopezhez.

A fiatalember jelszavát elbocsátásakor ugyan érvénytelenítették, de ő az egyik kollégája jogosultságával mégis be tudott lépni a rendszerbe.

“Omar nagyon ért a komputerekhez” – mondta Martin García, a Texas Auto Center igazgatója.

A bosszúálló hacker először egyes, általa is ismert kliensek autóit állította le, majd hozzájutott a mintegy 1100 nevet tartalmazó ügyféllistához és módszeresen, ábécé-sorrendben haladva bénított.

A távirányítású immobilizerrendszerek mintegy tíz éve jelentek meg a piacon, a részletfizetések garantálása érdekében. A szerkezetek ellenzői szerint az adósokat szükségtelen kínos helyzetbe hozni. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az autót vészhelyzetben nem lehet beindítani.

A támogatók szerint a rendszer lehetővé teszi, hogy az egyébként hitelképtelenné vált adósoknak új pénzügyi konstrukciót ajánljanak fel a kereskedők és bankok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik