Tudomány

Visszaérkezett a Földre a Szojuz

Visszaérkezett a Földre csütörtökön a Szojuz TMA-16 űrhajó, s vele Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós.

A leszálló kapszulában lévő harmadik helyen első ízben nem űrhajós utazott, hanem az űrállomáson végzett kutató munka eredményeit tartalmazó csomag.

A leszálló egység a kijelölt időpontban és helyen – közép-európai idő szerint 12.23-kor a kazahsztani Arkalik várostól mintegy 60 kilométerre északkeletre – ért földet.

Az űrhajósok közérzete jó – közölte a Földi Irányító Központ (CUP) sajtószolgálatának vezetője. Szokás szerint először Bajkonurban néhány napos egészségügyi vizsgálatokon és rehabilitáción esnek át, majd Moszkvába repülnek.

Szurajev most először, Williams már harmadszor járt a világűrben. A Nemzetközi Űrállomáson a 169 nap alatt két orosz teherűrhajót és két amerikai űrkompot fogadtak, a Szojuz TMA-16 űrhajót pedig egyszer átkapcsolták a Csillag modul csatlakozó egységéről a Kis Kutatómodul 2. megfelelő egységére. Szurajev és orosz kollégája, Oleg Kotov az orosz program alapján egyszer űrsétát is tett.

Szurajev az első űrblogolóként is beírta a nevét az űrkutatás történetébe: mintegy száz bejegyzésében az űrhajósok hétköznapjait mutatta be, s válaszolt a blog olvasóinak számos kérdésére.

A Nemzetközi Űrállomáson a 22. expedíció tagjainak visszatérte után a december végén érkezett 23. expedíció folytatja a munkát: az orosz Oleg Kotov a parancsnok, a fedélzeti mérnökök Szoiti Noguti japán és Timothy Creamer amerikai űrhajósok.

Az Interfax hírügynökség csütörtökön közzétett értesülése szerint 2012-ben Oroszország a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben felújítja az űrturisták utaztatását. Ezt akkor szüntették be, amikor a Nemzetközi Űrállomás személyzetének a létszámát háromról hat főre növelték, s a szokásos évi kettőről négyre kellett emelni a Szojuz űrhajók indítását. Az űrkutatási és rakétaiparból származó értesülés szerint a Roszkoszmosz módot talált arra, hogy 2012-től évi öt Szojuz űrhajót indítson. A program leállításáig hét űrturista járt a világűrben, köztük a magyar származású Charles Simonyi kétszer is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik