Tudomány

Látható a legszebb kép a Földről

Administrator

2010. 03. 05. 07:39

A Földet ábrázoló eddigi legrészletesebb és leglenyűgözőbb műholdkép-mozaikot mutatták be a NASA kutatói.

A bolygó szépségét tökéletesen megragadó, a The Composition címet viselő felvétel az észak-amerikai kontinenst, Közép-Amerikát, Dél-Amerika északi részét, Grönlandot, a Csendes-, illetve az Atlanti-óceánt foglalja magában.

A NASA több ezer műholdas felvételből válogatta össze a lenyűgöző képeket. A bolygót borító szárazföldet, az óceánokat, a partvonalakat és a felhőket ábrázoló fotókat ezek után összefűzték, hogy kiadják a Föld egyik oldalának egybefüggő mozaikját.

A Blue Marble (Kék márvány) nevet kapó sorozatot a NASA Goddard Űrrepülési Központjának szakemberei állították össze a Földtől 700 kilométerre keringő Terra műhold felvételeiből merítve.

A kutatóknak sikerült részletes pontossággal modellezni a Föld topográfiáját, az óceánok mélységét, valamint az arktiszi és az antarktiszi jégpáncélt is.

A műholdas “fotózást” nyolcnaponta ejtették meg, hogy csökkentsék a szenzorok rálátását akadályozó felhők hatását. A fáradozás kifizetődőnek bizonyult: a kompozíció még a NASA szakértőit is ámulatba ejtette. “Ez a sorozat az eddigi legrészletesebb, amely a Földről készült, és amely megmutatja kicsiny bolygónk szépségét” – mondta a hivatal egyik szóvivője.

A NASA már az első műholdak fellövése, vagyis az 1960-as évek óta fényképezi a Földet. Bár felvételek minden évben készülnek, a mai napig az Apollo 17 űrhajósai által 1972-ben készített első, Blue Marble című felvétel az egyik legemlékezetesebb.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HELSINKI, FINLAND - JULY 16, 2018: US President Donald Trump (C) and Russia's President Vladimir Putin (R) shake hands during a meeting at the Presidential Palace. Pictured L is US First Lady Melania Trump. Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei NikolskyTASS via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.