Tudomány

Látható a legszebb kép a Földről

Administrator
Administrator

2010. 03. 05. 07:39

A Földet ábrázoló eddigi legrészletesebb és leglenyűgözőbb műholdkép-mozaikot mutatták be a NASA kutatói.

A bolygó szépségét tökéletesen megragadó, a The Composition címet viselő felvétel az észak-amerikai kontinenst, Közép-Amerikát, Dél-Amerika északi részét, Grönlandot, a Csendes-, illetve az Atlanti-óceánt foglalja magában.

A NASA több ezer műholdas felvételből válogatta össze a lenyűgöző képeket. A bolygót borító szárazföldet, az óceánokat, a partvonalakat és a felhőket ábrázoló fotókat ezek után összefűzték, hogy kiadják a Föld egyik oldalának egybefüggő mozaikját.

A Blue Marble (Kék márvány) nevet kapó sorozatot a NASA Goddard Űrrepülési Központjának szakemberei állították össze a Földtől 700 kilométerre keringő Terra műhold felvételeiből merítve.

A kutatóknak sikerült részletes pontossággal modellezni a Föld topográfiáját, az óceánok mélységét, valamint az arktiszi és az antarktiszi jégpáncélt is.

A műholdas “fotózást” nyolcnaponta ejtették meg, hogy csökkentsék a szenzorok rálátását akadályozó felhők hatását. A fáradozás kifizetődőnek bizonyult: a kompozíció még a NASA szakértőit is ámulatba ejtette. “Ez a sorozat az eddigi legrészletesebb, amely a Földről készült, és amely megmutatja kicsiny bolygónk szépségét” – mondta a hivatal egyik szóvivője.

A NASA már az első műholdak fellövése, vagyis az 1960-as évek óta fényképezi a Földet. Bár felvételek minden évben készülnek, a mai napig az Apollo 17 űrhajósai által 1972-ben készített első, Blue Marble című felvétel az egyik legemlékezetesebb.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.