Tudomány

Aláírták a Digitális Társadalmi Egyezményt

A Szélessáv Műhely tagszervezetei aláírták a Digitális Társadalmi Egyezményt , amely a szélessávú internethasználat minél szélesebb körű magyarországi elterjesztését célozza.

Az egyezmény elfogadásával a szervezet partnerei olyan, szélessávú technológiákhoz kapcsolódó projektek megindítására törekszenek, amelyek elősegítik a piacon a keresleti és kínálati akadályok lebontását.

Az aláíró partnerek között van egyebek mellett a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja, a Magyar Telekom Nyrt., és az MKB Bank Zrt.

Bóna Ákos a Szélessáv Műhely közösségi ügyekért felelős igazgatója elmondta, hogy az együttműködés célja a piaci szereplők erőfeszítéseinek összehangolása a mindenkori kormányzat stratégiájával és az európai uniós szervezetek célkitűzéseivel. Az egyezményt aláírók közös projektjeit a jelenleg mintegy 20 millió forintos éves költségvetéssel működő szervezet koordinálja.

Az igazgató legfontosabb felszámolandó problémának a keresleti oldal gyengeségeit, így a digitális írástudatlanság 50 százalék körüli szintjét, a felhasználói motiváció és a digitális biztonság hiányát nevezte meg.

A Szélessáv Műhely konkrét cselekvési programot is meghatározott, amelynek elemei a következők:

  • E-health – távdiagnosztika, megelőzés, távgyógyítás kiépítése
  • Az elektronikus ügyintézés fejlesztése
  • Európai szélessáv térkép, szélessávkereső fejlesztése
  • A Szélessávú Szolgáltatások Minőségének hazai és Uniós mérése
  • Valódi szélessávot megteremtő infrastrukturális projektek támogatása
  • Az Uniós Szélessávú Teljesítmény Index (BPI) elnevezésű díj megalapítása, első díjak átadása
  • Oktatás, figyelemfelhívás, felvilágosítás: fogyasztói tudatosság növelése, kiadványok, programok szervezése által azon rétegek megszólítása, képzése, akik még nem részei a digitális társadalomnak
  • Az Európai Bizottság „Digital Agenda”-t megalapozó pilléreihez illeszkedő, átfogó hazai kutatás elkészítése

Az egyezmény keretében a Szélessáv Műhely összehangolt kommunikációs és lobbi feladatokat is ellát. Bóna Ákos az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Bizottság által meghirdetett Recovery Plan infrastruktúra fejlesztési mentőcsomag keretében Magyarország 2012 végéig 48-50 millió eurót használhat fel, a szervezet el kívánja érni, hogy ebből a keretből a szélessáv fejlesztésére is különítsenek el forrásokat.

Guido Acchioni, az Európai Bizottság Információs társadalomért és Médiáért felelős szervezetének (DG INFSO) egyik vezetője elmondta, hogy az uniós infokommunikációs stratégia (Digital Agenda) célja, hogy 2015-ig 100 százalékos legyen a szélessáv lefedettség az uniós tagállamokban, és az átlagos sávszélesség elérje a 30 megabit/fős szintet.

Guido Acchioni kiemelt célnak nevezte a digitális felzárkóztatást. Jelezte, a Digital Agendát hamarosan felváltó EU Broadband Strategy keretében mintegy 15-17 milliárd eurónyi forrás áll a tagállamok rendelkezésére az IT szegmens fejlesztésére. Ezen kívül a stratégia szintén jelentős forrásokat kínál egyebek között egészségügyi és energetikai IT-fejlesztésekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik