Tudomány

Támadják a kínai minisztérium honlapját

Naponta több ezer hackertámadás éri a kínai védelmi minisztérium honlapját külföldről, és más katonai létesítmények is rendszeres kibertámadásoknak vannak kitéve.

A védelmi minisztérium honlapjának több mint hat hónapos fennállása alatt napi több ezer próbálkozást regisztrálnak a weboldal feltörésére annak üzemeltetői – tájékoztatott Csi Kuj-lin (Ji Guilin), a lap főszerkesztője. Elmondta, hogy a kínai nyelvű oldalakat érő támadások – az IP-címek alapján – az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Szingapúrból, Japánból és Kanadából érkeznek, míg az angol nyelvű oldalakat elsősorban az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban regisztrált IP-címek tulajdonosai támadják.

A kínai védelmi tárca tavaly augusztusban indította hivatalos honlapját a hadsereg átláthatóbbá tétele jegyében, s az első hónapban 2,3 millió hackertámadás érte. A támadók célja a lap számítógépes rendszerébe való behatolás, illetve a honlap megjelenésének megváltoztatása volt.

A védelmi minisztérium szóvivője, Huang Hszüe-ping (Huang Xueping) ezt kiegészítve beszámolt arról, hogy a kínai hálózatok, különösen a katonai információs hálózatok a fő célpontjai a hackereknek. A védelmi egyetem kutatója pedig megjegyezte, hogy bár a hadsereg számítógépes rendszere fizikailag elkülönül más hálózatoktól, a modern technikai eszközök lehetővé teszik, hogy a kémek vezeték nélküli kapcsolattal behatoljanak az elektronikus eszközökbe és létesítményekbe.

“Az internet segítségével – ha a rendszer kapcsolódik a világhálóhoz – több ezer mérföld távolságból is elérhető. Akár van tűzfala, akár nincs” – magyarázta Tan Kaj-csa (Tan Kaija) ezredes, professzor. Mint mondta, a kínai hadsereg nem állított fel külön egységet a kiberhadviselésre, s véleménye szerint a rendre megjelenő hírek a kínai hackertámadásokról és az azok mögött “titkosan meghúzódó kínai hadseregről” amerikai lobbiérdekeket szolgálnak, és szerinte azok időzítése is ezt látszik igazolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik