Tudomány

Kreacionista egyetemisták vitatják Darwint

Fiatalok, amerikaiak, orvosi, tudományos vagy tanári pályára készülnek - ugyanakkor szentül hiszik, hogy isten éppen hat nap alatt teremtette a világot nagyjából hatezer évvel ezelőtt, szó szerint úgy, ahogyan az a Bibliában olvasható.

Mint minden évben, idén is tanulmányi kiránduláson tekintették meg a washingtoni Smithsonian Intézet természettudományi múzeumát a Virginia állambeli Lynchburg Liberty keresztény egyetemének hallgatói. A cél, hogy saját hitüket ütköztessék az általuk “uralkodónak” nevezett darwini evolúciós elmélettel.

Egy apró cickányféle állat, valószínűleg az egyik első, 210 millió éve megjelent emlős, a morganucodon csontvázának modellje előtt a másodéves biológushallgató, Lauren Dunn nem volt túlságosan elragadtatva: “210 millió év? Ez maga az önkényesség. Csak úgy odaírnak egy számot, mert nem tudnak semmit”.

“Biológiai-genetikai lehetetlenség, hogy ez itt, ez a patkány olyanná fejlődjön, mint mi!” – csatlakozott felháborodva a húszéves Nathan Hubbard orvostanhallgató.

A Liberty az amerikai evangéliumi kereszténység legnagyobb felsőoktatási intézménye 12 ezer hallgatóval. A természettudományi szakokon a tanulók Charles Darwin A fajok eredete című, 1859-ben megjelent alapvető munkáját hasonlítják össze a bibliai Genezissel.

“Ahhoz, hogy jó kreacionisták legyünk, egyúttal a lehető legjobban ismernünk kell az evolucionizmust” – fejtette ki Marcus Ross paleontológiaprofesszor, megjegyezve, hogy “Ádám és Éva valós személyek voltak, az első emberi lények”.

Alcím: Majdnem az ország fele

Az Egyesült Államokban az emberek 80 százaléka vallja, hogy hisz istenben. Az utóbbi két évben végzett felmérések szerint a lakosság 44-46 százaléka hiszi egyúttal azt is, hogy a teremtő a világot 6-10 ezer évvel ezelőtt jelenlegi állapotában alkotta meg.

A XIX. századi keresztények körében született kreacionizmus teljességgel elutasítja Darwin elméletét, amely szerint minden élőlény hosszú biológiai változások útján fejlődött és jutott el mai állapotába, a változások hajtóereje pedig a természetes kiválasztódás volt.

Az evolúciót tagadó nézetet osztják többek között a Jehova tanúi egyházának tagjai és az iszlám fundamentalisták, de a mozgalom széles népszerűségre tett szert az amerikai jobboldali keresztények körében is. George W. Bush volt elnök egy évvel ezelőtti kijelentette, hogy úgy véli, az evolúció nem elégséges magyarázat a teremtésre.

A kreacionizmus szembehelyezkedik a biológia, a paleontológia, a kozmológia, de még a klímaváltozás és az oktatásjog jelenlegi álláspontjával is.

A dinókat az özönvíz pusztította ki

A Smithsonian múzeumában a hétvégi turistaáradat közepette a kis csoport ellátogatott az evolúciós kiállításra. A zsiráf nyakának hosszúságára adott darwini magyarázat a természetes szelekció, amelyet a tárlókban található kövületek példáznak.

“Az evolucionizmus és a kreacionizmus különböző módon magyarázza a bizonyítékokat. A kreacionisták számításba veszik a Bibliát is” – húzta alá Marcus Ross, aki diákjainak azt tanítja, hogy a dinoszauruszok körülbelül 4-5 ezer éve pusztultak ki a vízözön idején. A szénizotópos kormeghatározás szerinte nem megbízható.

Tagadja azt is, hogy egy meteorit adta meg a szauruszoknak a kegyelemdöfést, mivel “ennek egybe kellett esnie Noé bárkájának időszakával”. És noha elismeri, hogy hazája minden ország közül a “legjóindulatúbb” az általa vallott nézettel szemben, mégis úgy látja: nem könnyű elfogadtatnia magát kreacionista tudósként, mivel az emberek “még mindig azt gondolják rólunk, hogy nem veszünk tudomást a tényekről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik