Tudomány

Részletek a Windows Phone 7-ről

Számos részlet látott napvilágot a Las Vegasban zajló MIX10 konferencián a Windows Phone 7 operációs rendszerről és a hozzá csatlakozó Marketplace-ről.

A HTC HD tulajdonosok egészen tegnapig reménykedtek, hogy az új operációs rendszer utólag az ő készülékükre is telepíthető lesz, azonban a pontos hardverkövetelmények bejelentésével a reményeik elszálltak egyszer és mindenkorra.

A Microsoft nagyon szigorúan veszi a követelményeket, részletesen meghatározta, hogy mire van szüksége az új rendszernek a tökéletes működéshez. ARM v7 rendszerű processzor, 256 megabájt RAM, 8 gigabájt háttértár szükséges a rendszer futtatásához, azonban ezek még nem speciális kérések. Gyorsulásmérő, távolság-, és fényérzékelő, GPS, iránytű, DirectX 9 kompatibilis grafikus chip, valamint 5 megapixeles kamera, dedikált gombbal, nos ezek a kérések már erősen leszűkítik a kompatibilis telefonok számát. A Windows Phone 7-es készülékeket nem lehet majd memóriakártyával bővíteni.

Ezek a napvilágra került specifikációk is azt erősítik, hogy a Microsoft leginkább az iPhone-t tekinti versenytársnak, hiszen ennyire részletes követelmények esetében szinte megáll az a kitétel, hogy egy hardver, egy operációs rendszer, amely az Apple termékeit olyan megbízhatóvá teszi.

Abban sem lesz különbség, hogy szoftvereket kizárólag a Marketplace-en keresztül lehet majd letölteni, akár a telefonnal, akár az asztali Zune klienssel. Amennyiben egy szolgáltató saját boltot szeretne, megkaphatja, azonban az is csak a Marketplace-be becsatornázva lesz elérhető, bár külön menüpontot kap.

A fejlesztők évi 99 dollár fejében publikálhatnak szoftvereket az áruházban, akár próbaverziókat is, a Microsoft pedig elég korrekt a bevételeket illetően is: a 70%-át megkapja a program készítője. A letöltött szoftverek a felhasználó Live-profiljához hozzá lesznek rendelve, így telefoncsere esetén is gyakorlatilag azonnal hozzájuthat az megvásárolt programjaihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik