Tudomány

Szupergép állt üzembe Magyarországon

A KFKI Részecske-, és Magkutató Intézetében állt üzembe a nagy teljesítményű számítógép.

Összesen 512 magból áll az SGI által üzembe állított, ALTIX ICE névre hallgató rendszer. A vízhűtéses szekrényben összesen 64 darab szerver van, amelyek mindegyikében két darab négymagos 3GHz-es Intel Xeon 5365 processzor található, 16 gigabájt memória társaságában.

A Red Hat Enterprise Linuxot futtató rendszer teljesítményét az Intel eszközeivel optimalizálták, így elérve a 6,5 Teraflops teljesítményt, ami másodpercenként hat és fél ezermilliárd műveletet jelent.

Az új rendszert az Intézet genetikei és rendszerbiológiai kutatásokra fogja használni. Az olyan molekuláris biológiai kutatások, mint amilyen a genetikai, genomikai és fehérjekémiai (proteomikai) vizsgálatok hatalmas adattömegeken végeznek elemzéseket, így a nagy memóriakapacitás és műveleti párhuzamosság egyaránt fontos volt. Az ALTIX ICE rendszer kapacitását elsősorban az asztma, allergia és leukémiai genomikai kutatására fordítják, de más magyarországi kutatási projektek adatelemzését is segíti.

A szupergépet egy több, mint 20 szakemberből álló csoport üzemelteti, több magasan képzett informatikus, biomérnök, bioinformatikus, orvos, és biológus kutató dolgozik szorosan együtt, diákok közreműködésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik