Tudomány

A Katrina hurrikán károsultjai perelnének

Üvegházgáz-kibocsátó, s így a globális felmelegedéshez hozzájáruló multinacionális cégeket perelnének az Egyesült Államokban 2005 augusztusában pusztító Katrina hurrikán károsultjai.

A vádirat szerint az energetikai és vegyipari nagyvállalatok üvegházgáz-kibocsátásuk révén hozzájárultak a klímaváltozáshoz, ezen keresztül pedig a tengerszint emelkedéséhez, fokozva a hurrikán pusztítását, többletkárokat okozva a felperesek magánvagyonában, valamint a számukra hasznos közvagyonban.

Az érintett multik között van a Shell, az ExxonMobil, a BP és a Chevron, azaz a világ hat legnagyobb magántulajdonú energiacége közül négy.

A Mississippi déli folyásánál élő lakosokból verbuválódott panaszosi kör a pert már az 1200 áldozatot követelő természeti katasztrófa után néhány héttel elindította, az elsőfokú bíróság azonban elutasította a beadványt, mondván: ennek a vitának egyszerűen nem a bíróságon van a helye. A testület érvelése szerint először a kongresszusnak kellene idevágó jogszabályokat hozni, lefektetve azokat az elveket és kereteket, amelyek szerint eljárhatnának egy ilyen ügyben.

Az elsőfokú elutasítás óta számos jogi akadályon túljutott az ügy. A felperesek most a központi fellebbviteli bíróság döntésére várnak, hogy kitűzze az újratárgyalás időpontját. Erre a következő három hónapban kerülhet sor, döntés pedig legkorábban 2010 végén várható. Ezután azonban még mind a két oldal a Legfelsőbb Bíróság elé viheti az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik