Tudomány

A Katrina hurrikán károsultjai perelnének

Administrator
Administrator

2010. 03. 05. 14:33

Üvegházgáz-kibocsátó, s így a globális felmelegedéshez hozzájáruló multinacionális cégeket perelnének az Egyesült Államokban 2005 augusztusában pusztító Katrina hurrikán károsultjai.
Korábban a témában:

A vádirat szerint az energetikai és vegyipari nagyvállalatok üvegházgáz-kibocsátásuk révén hozzájárultak a klímaváltozáshoz, ezen keresztül pedig a tengerszint emelkedéséhez, fokozva a hurrikán pusztítását, többletkárokat okozva a felperesek magánvagyonában, valamint a számukra hasznos közvagyonban.

Az érintett multik között van a Shell, az ExxonMobil, a BP és a Chevron, azaz a világ hat legnagyobb magántulajdonú energiacége közül négy.

A Mississippi déli folyásánál élő lakosokból verbuválódott panaszosi kör a pert már az 1200 áldozatot követelő természeti katasztrófa után néhány héttel elindította, az elsőfokú bíróság azonban elutasította a beadványt, mondván: ennek a vitának egyszerűen nem a bíróságon van a helye. A testület érvelése szerint először a kongresszusnak kellene idevágó jogszabályokat hozni, lefektetve azokat az elveket és kereteket, amelyek szerint eljárhatnának egy ilyen ügyben.

Az elsőfokú elutasítás óta számos jogi akadályon túljutott az ügy. A felperesek most a központi fellebbviteli bíróság döntésére várnak, hogy kitűzze az újratárgyalás időpontját. Erre a következő három hónapban kerülhet sor, döntés pedig legkorábban 2010 végén várható. Ezután azonban még mind a két oldal a Legfelsőbb Bíróság elé viheti az ügyet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.