Nagyvilág

Katasztrófahelyzet Franciaországban

A francia miniszterelnök nemzeti katasztrófának nyilvánította a Franciaországon, Spanyolországon és Portugálián vasárnap keresztülvonuló vihar okozta károkat. Az ítéletidőben 50 ember vesztette életét.

Francois Fillon bejelentette, hogy segélyeket különített el a katasztrófa sújtotta francia települések megsegítésére, és hozzátette, hogy a legfontosabb feladatnak az otthon nélkül maradt emberek biztonságba helyezését tekinti. A legnagyobb károkat elszenvedett Vendeé és Charente-Maritime megyékbe Nicolas Sarkozy is ellátogat majd. Több part menti települést elöntött a víz, a heves széllökések pedig több épületet leromboltak. A vihar miatt több mint egymillió francia háztartás maradt áram nélkül, a francia energiaszolgáltatók szerint még vasárnap este is legalább félmillió otthonban nem volt áramellátás. Az ítéletidőben legalább 12 ember eltűnt és további 59 sérüléseket szenvedett.

A Xintia nevű, az Atlanti-óceánról érkező vihar 140 km/h-ás széllökéssekkel és áradásokat okozó esőzésekkel sújtotta Franciaország nyugati partvidékét, illetve Portugáliát és Spanyolországot. A francia közszolgálati rádió szerint az Eiffel-torony tetején 175 km/h-ás szélsebességet mértek. A vihar elérte Németországot is, ahol az erős széllökések miatt kidőlt fák több ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik