Tudomány

Génjei segítségével azonosíthatják a halálos gombafertőzést

Egy új teszt, amely a gének működési mintázatát vizsgálja, alkalmas lehet arra, hogy egy veszélyes gombafertőzést kimutasson a vérből.

A vizsgálatban a Candida albicans elnevezésű sarjadzógombával megfertőzött egereknél mutatták ki, hogy mely génjeik vannak bekapcsolt állapotban, miközben ugyanezek a gének egészséges egereknél nem működnek.

“A tanulmány alapját adhatja egy embereknél vérből végezhető, génkifejeződést vizsgáló teszt kifejlesztésének. A módszerrel korábban állapíthatnák meg az életveszélyes fertőzést, mint a jelenleg alkalmazottakkal” – magyarázta Geoffrey Ginsburg kutatásvezető, a Duke Egyetem munkatársa, akinek eredménye a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

A kandida a negyedik leggyakoribb vérárami fertőzés az Egyesült Államokban. Nehéz megkülönböztetni egyes bakteriális fertőzésektől.

Az antibiotikumok haszontalanok gombafertőzések ellen, amelyeket gombaellenes hatóanyagokkal kell kezelni.

Az élesztőszerű gomba normál esetben gondot nem okozva él a szájban és a gyomor-bélrendszerben, ám az antibiotikumok és más gyógyszerek elpusztíthatják a “rivális” baktériumokat, amelyek egyensúlyban tartják mennyiségét, aminek eredményeként a gomba elszaporodhat. Amikor a Candida albicans a vérbe jut, szétterjedhet az egész testben, és súlyos betegséget okozhat. A fertőzés 24 órán belül megölheti a kritikus állapotú betegek 10-15 százalékát. Ha legkésőbb három napon belül nem veszik észre, a páciensek 30 százaléka meghal.

A kutatás során vérmintákat vettek egészséges egerektől és olyanoktól, amelyeket a sarjadzógombával, illetve egy baktériummal fertőztek meg, és összehasonlították a bennük tapasztalt génkifejeződési mintázatot, vagyis azt, hogy mely gének működtek, illetve maradtak inaktívak. Az eredmények segítségével sikerült leírni azt a genetikai mintázatot, amely a gombafertőzésre utal.

A kutatócsapat reményei szerint megállapításaik alapját képezhetik egy vérből végezhető genetikai tesztnek, melyet elsősorban a kórházakban fekvő betegeknél használhatnak eredményesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik