Tudomány

Embrionális őssejtek gyógyíthatnak egy szembetegséget

24.hu
24.hu

2010. 03. 03. 13:24

A Stargardt-betegség nevű, a látóidegsejtek pusztulásával járó kórt embrionális őssejtekkel próbálják gyógyítani.

Az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) a ritka betegségek kezelésére szolgáló, különleges gyógyszerként engedélyezte a Massachusets-i Advanced Cell Technology nevű cég által kidolgozott őssejtterápiát. A “különleges gyógyszer” besorolás, amelyet a 200 000 amerikai állampolgárnál kevesebb pácienst érintő betegségek kezelései kaphatnak meg, azért fontos, mert ezzel megnyílik a hozzáférés egy elkülönített pénzügyi alaphoz, valamint biztosítja, hogy a terápiát hét éven keresztül a minősítést megkapó cég végezhesse.

A jelenleg gyógyíthatatlan, főként fiatalokat érintő betegség a látóidegsejtek pusztulásvával jár és végül vaksághoz vezet. Az őssejteket, amelyek a hólyagcsíra állapot előtti embriókból származnak, arra szeretnék használni, hogy a szemben a pigmenteket és csapokat tartalmazó, ún. pigment-epitálsejteket pótólják velük. A kutatók reményei szerint a sejtek pótlásával megelőzhető a csapok és pálcikák pusztulása. A terápiát állatokon már tesztelték korábban, a biztató eredmények vezettek odáig, hogy engedélyezésre került az eljárás embereken való kipróbálása is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.