Évente mintegy 40 ezer ember halálát okozhatják Európában a gáztűzhelyek, mivel olyan káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek szív- és tüdőbetegségekkel hozhatók összefüggésbe – írja a Guardian, egy az EU és az Egyesült Királyság háztartásait vizsgáló tanulmány alapján.
Juana María Delgado-Saborit, a tanulmány vezető szerzője, a spanyolországi Jaume I Egyetem kutatója szerint a probléma sokkal súlyosabb, mint korábban gondolták, ám a lakosságot nem tájékoztatják erről kellőképpen. Ahogy a tanulmányból kiderül, a gáztűzhely használata átlagosan ugyanis csaknem két évvel csökkenti az emberek élettartamát.
A kutatók évente 36.031 idő előtti halálesetet tulajdonítottak a gáztűzhelyeknek az EU-ban, ezen felül pedig további 3928-at az Egyesült Királyságban. A szakértők szerint ez azonban konzervatív becslés, mivel csak a nitrogén-dioxid (NO2) egészségügyi hatásait vették figyelembe, más gázokkal, például a szén-monoxiddal vagy a benzollal nem foglalkoztak.
A most megjelent eredmények a korábbi kutatások kültéri értékek betegségkockázati rátáin alapulnak. Steffen Loft, a Koppenhágai Egyetem légszennyezéssel foglalkozó szakértője ugyanakkor vitatja, hogy a kültéri, főként a közlekedésből származó, nitrogén-dioxiddal kapcsolatos adatok mennyire feleltethetők meg a beltéri, gázzal történő főzésből származó eredményeknek.
A szakértők jelezték, hogy sokat segíthetünk magunkon, ha főzés közben kinyitjuk az ablakokat és bekapcsoljuk a szagelszívót. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) ugyanakkor sürgette a politikai döntéshozókat, hogy mielőbb kezdjék meg a gáztűzhelyek fokozatos kivezetését.