Tech

Kétéves lemaradásban van az Apple, saját dolgozói szerint

Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

Az Apple csak 2024 júniusában, a WWDC24-en jelentette be saját mesterségesintelligencia-megoldását, az Apple Intelligence-t, ami azonban még mindig nem része az iOS 18-nak, Európában és Kínában pedig még jó ideig egyáltalán nem lesz elérhető. Ez jócskán elmarad a többi konkurens eredményeitől: a Samsung már 2024 év elején, a Xiaomi pedig a 14T-szériával mutatta be MI-funkcióit, hogy a Pixel-mobilok által nyújtott lehetőségek végeláthatatlan tárházáról már ne is beszéljünk.

Mark Gurman, a Bloomberg Apple-re szakosodott újságírója szerint ezzel a cupertinói cég dolgozói is tisztában vannak: elmondásuk szerint a vállalat nagyjából két évvel le van maradva a mesterséges intelligencia fejlesztésében a kihívóihoz mérten. Ebben az is közrejátszik, hogy a régóta bepromózott MI-funkciók csak néhány készüléken lesznek elérhetők: ehhez ugyanis újabb lapkakészlettel és több tárhellyel felszerelt iPhone-ra van szükség, írja a 9to5Mac.

Az Apple Intelligence funkcióinak zöme, mivel magán az eszközön fut majd, alaposan megnehezíti a vállalat azon feladatát, hogy naprakész információkat tudjon biztosítani a felhasználók számára.

Ezt a rést kívánja befoltozni az OpenAI-jal kötött partnerség, vagyis a ChatGPT-integráció. Az Apple belső tanulmányai azt mutatják, hogy a ChatGPT körülbelül 25 százalékkal pontosabb, mint a megújult Siri, és körülbelül 30 százalékkal több kérdésre tud válaszolni, ami óriási különbséget jelent.

Gurman, hírlevelében, kiemelte, hogy az Apple nem először indul hátrányból az innovációk terén, de eddig mindig sikerült felkapaszkodnia a riválisokhoz. Most azonban nagyon sürgeti az idő a céget, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a cupertinóiaknak kedvezően alakulnak a dolgok.

Kapcsolódó
Ezért nem kapjuk meg Európában az Apple idei nagy szoftveres újdonságait
Az Apple azzal védekezik, hogy próbál megfelelni az előírásoknak, legutóbbi lépése mégis rengeteg európai felhasználót érinthet kellemetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik