Tech

Több száz milliárd forintnyi vagyont hajított a kukába egy férfi

Chesnot/Getty Images
Chesnot/Getty Images

A bitcoin szárnyalása óta több olyan sztori is napvilágot látott, hogy valaki egy elfelejtett jelszó vagy egyéb kellemetlenség miatt nem fér hozzá milliós vagyonához. Ezek közül is kiemelkedik azonban James Howells története, aki még 2009-ben kezdett bitcoint bányászni a laptopján, majd négy év után felhagyott vele, 7500 Bitcoin tulajdonosaként.

Ez ekkor még nem ért sokat, később azonban szárnyalni kezdett a kriptovaluta. Ekkorra azonban notebookját már szétszedte és darabonként eladta a férfi, leszámítva a bitcoinokat őrző merevlemezt. Ez viszont egy nagytakarítás során végül a kukában landolt. A véletlen kidobás óriási hibának bizonyult, ugyanis bár a valuta igencsak volatilis,

a vagyona ma nagyjából félmilliárd fontot, vagyis 188 milliárd forintot érne.

A férfi szinte bármit megtenne, hogy visszakapja a merevlemezt: sok száz tonnányi szemétnek is szívesen nekiesne, éppen csak a helyi szeméttelepet fenntartó városi tanács nem engedi neki. Howells azonban nem adja fel, és jelezte, hogy beperli a városi tanácsot 495 314 800 fontra, nagyjából annyira, amennyit a pénze érne.

A Wales Online szerint persze a valós célja nem az, hogy kisajtolja ezt az összeget a település költségvetéséből, hanem az, hogy hagyják őt kutakodni a szeméttelepen.

A férfi egyébként olyannyira elhivatott, hogy otthagyta informatikus állását, és befektetőcsapatot verbuvált, akik részesedést kapnának a vagyonból, ha a meghajtó előkerülne. Saját elmondása szerint neki csak 30 százalékra van szüksége a vagyonból, a többit segítőinek adná, és a helyi közösségnek adományozná, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik