Tech

Robotkarmester vezényelte a Drezdai Szimfonikus Zenekart

David Sünderhauf / Festspielhaus Hellerau
David Sünderhauf / Festspielhaus Hellerau

Háromkarú robotkarmester mutatkozott be a hétvégén Drezdában – írja a The Guardian. A MAiRA Pro S nevű gép mindig pontosan tartja a ritmust és soha nem bánik gorombán a zenészekkel.

Az eszköz két előadást tartott a kelet-németországi városban, ahol a Drezdai Szimfonikus Zenekart vezényelte. Markus Rindt, a zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta: nem az a céljuk, hogy lecseréljék az embereket, csupán olyan komplex zenei előadást akartak tartani, amilyenre egy igazi karmester képtelen lenne.

A szimfonikus zenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ennek örömére készültek Robotersinfonie című koncertükkel. A két részre osztott előadás első etapjában kizárólag emberek szerepelnek, a szünet után viszont a MAiRA Pro S veszi át a vezénylést.

A robot mindhárom karjában egy-egy pálcát fog, amelyek más és más színűen világítanak, így látványra olyanok, mintha rövid fénykardok lennének. Az eszköz ezekkel a zenekar három különböző részét egyszerre képes vezényelni, ezzel keresztritmusokat létrehozva.

Mindegyik karnak hét ízülete van, ennek köszönhetően bármilyen irányba tudnak mozogni és kinyúlni. Emellett egy biztonsági mechanizmussal is ellátták, amely megakadályozza abban, hogy túl erős mozdulatot hajtson végre, és esetleg kárt tegyen magában vagy a zenészekben.

Kapcsolódó
Teljesen kiakadt a humanoid robot a béna vicctől
Ameca, az élethű humanoid a közelmúltban társat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik