Tech hardverteszt

Kis testbe zárt jelentős erőt a Lenovo

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Yoga 7 Pro a méreteit illetően egy könnyen hordozható laptop, de olyan hardverkiépítéssel is elérhető, aminek hála még az erőforrás-igényesebb videójátékok esetében sem kell kompromisszumot kötni.

A 14IMH9 kódnevű Lenovo Yoga 7 Pro elsőre egy teljesen átlagos ultrabooknak tűnik, ami külsejét illetően le sem tagadhatná, hogy az Apple-féle MacBook Air adta hozzá az ihletet, bár kétségtelen, hogy a gyártónak itt nem sikerült olyan laposra venni a méretet, mint az almás eszköz esetében. Cserébe nagyobb (és jobb) a képernyő, és az elérhető portok terén is jóval szélesebb a választék.

Lenovo Yoga 7 Pro

A 325 milliméter széles, 225 milliméter mély és a legvastagabb pontján 17 milliméter vastag laptop alumíniumburkolatot kapott, 14,5 hüvelykes kijelzővel és Windows Hello kompatibilis kamerával, 82 gombos, háttérvilágítással felvértezett billentyűzettel és egy elég nagy, 235 x 80 milliméteres touchpaddal – a súlya pedig mindössze 1,6 kilogramm. A dizájn abszolút letisztultnak nevezhető, lekerekített szélekkel és sarkokkal, még a kötelező logók elhelyezése is egész diszkrétnek mondható, az összeszerelés minőségébe belekötni nem lehet, és annak külön örültem, hogy a fedlap egy kézzel, könnyedén felnyitható anélkül, hogy megemelnénk magát a gépet.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu
Lenovo Yoga 7 Pro galéria.

Ami a portokat illeti, a bal oldalon egy HDMI-csatlakozó (2.0), illetve két Type-C kapott helyet, utóbbiakból az egyik USB 3.2-es (Gen2), míg a másik UBS 4-es, mindkettő alkalmas töltésre, és a gép mellé csomagolt adaptert is ezek egyikébe kell dugni, ugyanis külön hálózati csatlakozó nincs a gépen. Jobb oldalon egy USB-A (3.2; Gen1) található, egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a hagyományos bekapcsoló gomb és a Lenovóra jellemző, a kamerát deaktiváló tolókapcsoló társaságában.

A nálam járt modell egy érintésérzékeny, maximum 120 Hz képfrissítést biztosító, 3072 x 1920 pixel megjelenítésére képes, tehát 3K-s IPS panelt kapott, 400 nites fényerővel és Dolby Vision támogatással. Bár találkoztam már fényesebb kijelzővel, a Lenovo megoldására nem lehet panasz, hiszen a megjelenítés az átlagnál magasabb felbontásnak hála tűéles, kiváló kontraszttal és remek színekkel, az egyetlen dolog, amibe bele tudok kötni, az a fényes felület – a magam részéről a matt megoldást jobban kedvelem. Pozitívum továbbá, hogy a felső kávába épített webkamera már 1080p felbontásra képes, és a mindössze 2 megapixel ellenére is viszonylag jó minőségű képet biztosít a videótelefonáláshoz és a munkahelyi megbeszélésekhez.

Varga Jennifer / 24.hu

Ethernet port ezen a gépen ugye már nincs (kábeles net csatlakoztatásához éppen ezért szükséges lesz egy adapter), vezeték nélküli kapcsolatból viszont adott a Wi-Fi 6 (802.11ax szabvány), illetve a Bluetooth 5.3. Az akkumulátor 73 wattórás, ami a gyártó ígérete szerint 10–11 órányi használatra elegendő energiát biztosít, esetemben a 10 órát teljesen átlagos irodai használat mellett sikerült elérni, a processzort jobban megpörgető felhasználás esetén azért visszaesik az üzemidő.

Van benne kraft

A Lenovo Yoga 7 Pro egyik különlegessége, hogy az Intel egyik legújabb processzorával, a Core Ultra 9 185H-val is beszerezhető, amit olyan komponensek egészítenek ki, mint 32 gigabájt memória (LPDDR5x 7467MHz), 1 terabájt SSD (m.2 PCIe NVMe), illetve egy Intel Arc videókártya. A gép ugyanakkor elérhető laptopokba szánt Nvidia GeForce RTX 4060 (8 GB) grafikus vezérlővel is, nálam pedig pont egy ilyen modell járt, és ez a kiszerelés már nem csak munkára használható komolyabb kompromisszumok nélkül.

Az Intel Core Ultra 9 185H chip 16 magos, 22 szálon dolgozik, méghozzá 3 Ghz-es (de akár 5,1-re is képes) órajellel. A teljesítményét illetően ez egy kifejezetten korrekt laptopokba szánt chip, ami a megfelelő videókártyával kiegészítve a legújabb videójátékok zökkenőmentes futtatását is lehetővé teszi.

Ha csak a száraz adatokat nézzük, akkor a Geekbench méréseink során 2340 (single-core) és 13024 (multi-core) pont jött össze, míg a Cinebench programmal 15089-es (multi-core) és 1761-es (single-core) érték jött ki. Ez emberi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy a Yoga 7 Pro még az alap videókártyával is elég erős gép ahhoz, hogy akár komolyabb kép- és videószerkesztésre is használható legyen.

Varga Jennifer / 24.hu

Ha pedig belevesszük a képletbe a GeForce RTX 4060-at, akkor elmondható, hogy kompetens videójátékos összeállításról beszélhetünk. Én a meglehetősen jól optimalizált Marvel’s Spider-Man Remasteredet töltöttem le a gépre, és a beállításokban egyből a nagyon magas grafikai opciót választottam ki, sugárkövetéssel, méghozzá úgy, hogy megtartottam az alapértelmezett 3K felbontást.

A Yoga 7 Pro pedig nem okozott csalódást: a virtuális New York utcái felett villámgyorsan lengedezve is adott volt az élvezhető játékhoz elegendő 40–50 képkocka másodpercenként. Ha pedig bekapcsoltam a felskálázást biztosító Nvidia DLSS-t, akkor az fps érték a fent említett beállítások mellett már átugrott a 60 és 70 közötti sávba, ami kiváló teljesítmény egy olyan laptoptól, amit alapvetően nem játékra terveztek.

Feketeleves

Mindez kiválóan hangzik, a probléma ott kezdődik, hogy az RTX 4060-as kártyával szerelt, 3K-s kijelzővel érkező modellért bőven 800 ezer forint feletti összeget kell fizetni, miközben a piacon még elérhetők olyan Intel Core i9 processzorral szerelt megoldások, amik ennél kevesebbért nyújtanak hasonló teljesítményt.

És itt azért muszáj megjegyeznem azt is, hogy ennyi pénzért igazán járhatna HDMI 2.1, hogy a 4K/120 fps jel is átvihető legyen egy tévére vagy monitorra, és ilyen összegért nekem az is furcsa, hogy ujjlenyomat-olvasó nincs a billentyűzeten.

Persze az újdonságok ára mindig magasabb, márpedig az Ultra 9 chipek még igencsak újnak számítanak, ugyanakkor a felárért cserébe az i9-ekkel szerelt megoldásokhoz képest egyelőre annyit kapunk, hogy ezek a lapkák kevésbé melegednek, és a fogyasztásuk is jobb. Előbbit én is meg tudom erősíteni, hiszen a tesztalany ugyan felzúgott a csúcsra járatott videójáték és a benchmark programok futtatása közben, jelentős melegedés ugyanakkor nem történt, csak a meleg levegő elvezetésére szolgáló szellőzőknél lehetett érzékelni, hogy dolgozik a gép.

Érdemes továbbá számításba venni, hogy amennyiben nem tervezünk játszani, úgy a Yoga 7 Pro elérhető RTX 4060 nélkül is, szerényebb kijelzővel, de már a félmilliós kategóriában, miközben a komolyabb számítási teljesítményről nem kell lemondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik