Tech

Videón az űrruha, amelyben a Holdra lép az első kínai

Zhou Yi / China News Service / VCG via Getty Images
Zhou Yi / China News Service / VCG via Getty Images

Bemutatták az űrruhát, amelyben a Hold felszínére léphetnek majd a kínai űrhajósok – írja a CNN. Kína ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz a tervéhez, hogy 2030-ra embert küldjön az égitestre.

A kínai állami média szerint az új, vörös és fehér színekben pompázó szkafander ellenáll a Holdon jelentkező, szélsőséges hőmérsékletnek és viselőjét megvédi a portól, valamint a sugárzástól is. Mindemellett beépített kamerák is kerültek bele, és úgy lett kialakítva, hogy az űrhajósok jól tudjanak mozogni benne.

Egy videóban két tajkonauta, Csikang Csaj és Japing Vang bemutatták, hogy az űrruhában könnyedén képesek leguggolni, lehajolni, féltérdre ereszkedni, de még létrára mászni is.

A szkafander tervezői elmondták, a funkcionalitás mellett arra is törekedtek, hogy alkotásuk látványa is kiemelkedő legyen. Az volt a céljuk, hogy a ruhát viselő űrhajósok határozottnak és fenségesnek tűnjenek benne, ezáltal pedig erősnek és gyönyörűnek látszódjanak a kínai emberek, amint a Holdra lépnek.

Kínának nagyszabású tervei vannak az űrprogramjával: 2030-ig embert küldenének a Holdra, 2035-re pedig már egy kezdetleges holdbázist is felépítenének az égitest déli sarkánál, ahonnan aztán emberes Mars-küldetéseket is indítanának.

Kapcsolódó
Új módszerrel csinálhat Kína vizet a Holdon
Egy tonna holdporból 50 ember napi folyadékigényét tudják megalkotni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik