Tech

220 millióra büntették Elon Musk űrcégét

Sven Piper / Getty Images
Sven Piper / Getty Images

Tetemes pénzbírságot szabna ki a SpaceX-re az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), mivel két rakétakilövés alkalmával is szabálysértést követhettek el – írja a Space.com. A hatóság összesen 633.009 dollár, vagyis több mint 224 millió forint megfizetésére kötelezné az űrkutatási vállalatot.

Az egyik kihágásra 2023 júniusában került sor, amikor a SpaceX egy Falcon 9 rakéta felbocsátása előtt az FAA jóváhagyása nélkül változtatott a kilövés körülményein. A második szabálytalanság ugyanazon év júliusában történt, a cég akkor egy Falcon Heavy rakétát indított el. Ennek során az FAA engedélye nélkül használtak egy újonnan épített üzemanyagtárolót.

A SpaceX alapítója, Elon Musk az esetre reagálva közölte az X-en, hogy vállalata pert indít az FAA ellen, mivel szerintük a hatóság túllépte szabályozói hatáskörét.

Musk és a SpaceX egyébként korábban már többször is kritizálta a légyügyi hivatalt és annak szabályozásait. Weboldalukon korábban például arra panaszkodtak, hogy több ideig tart, mire egy űrrakéta megkapja a felbocsátásához szükséges engedélyeket, mint megtervezni és megépíteni a járművet. Ez pedig szerintük olyasmi, amit Amerika nem engedhet meg magának, ha meg akarja őrizni vezető pozícióját az űrkutatásban.

Kapcsolódó
A SpaceX egykori dolgozói perelték be Elon Muskot
A nyolc volt alkalmazott többek között szexuális zaklatásra hivatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik