Tech

Foghíjas iOS 18 érkezik Európába, mutatjuk, mi hiányzik

Apple
Apple

Szeptember 16-án megjelennek az Apple operációs rendszereinek legújabb verziói, vagyis az iOS 18, az iPadOS 18, a macOS Sequoia, a watchOS 11, és a tvOS 18. A frissítések magyar idő szerint este 7 óra után válnak letölthetővé, azonban még mielőtt túlzott várakozásokkal nyitnánk meg a Beállításokat, érdemes néhány dolgot helyretenni.

Az Apple ugyan hosszú hónapok óta hangoztatja, hogy az új szoftver legnagyobb fejlesztése az Apple Intelligence mesterséges intelligencia megjelenése lesz, ez azonban az októberben megjelenő iOS 18.1-es frissítésig sehol nem lesz kipróbálható.

Az Európai Unióban pedig idén már biztosan nem fogunk látni semmit belőle.

Jelenlegi ismereteink szerint az iOS 18 szeptember 16-án elérhető frissítésének részeként debütál a telefontükrözés (Mirroring); valamint a közös filmnézésre, zenehallgatásra, játékra használható SharePlay opció is, ezek azonban az Európai Unióban szintén nem kerülnek még bevezetésre a digitális piacokról szóló törvénnyel (DMA) kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A cupertinói cég ugyanakkor jelezte, hogy a fejlesztéseiket korlátozó kínai és európai hatóságokkal egyaránt előremutató tárgyalásokat folytatnak.

Az Apple új MI-alapú technológiáját először az októberben debütáló Apple Intelligence részeként, az iOS 18.1-ben lehet majd kipróbálni. Ekkor az alábbi funkciók kerülhetnek bevezetésre – kizárólag amerikai angol nyelven és nem az Európai Unióban:

  • generatív MI-funkciók szövegek lektoráláshoz és átíráshoz,
  • értesítési összefoglalók,
  • megújult Siri;
  • e-mail és Safari tartalmak összefoglalása.

A hírek szerint az Apple decemberben vezetheti be a világ többi részén az iOS 18.2, az iPadOS 18.2 és a macOS Sequoia 15.2 rendszereket, amelyek már megkapják a Genmojit, vagyis az egyéni emojik létrehozására szolgáló rendszert, az Image Playground képgeneráló eszközt, a ChatGPT-integrációt, a még tovább fejlesztett Sirit és végül a „teljes értékű”, angol nyelvű MI-asszisztenst. Ez azonban, ismét csak hangsúlyozzuk, nem vonatkozik Európára és Magyarországra, így nekünk legalább a jövő évig várni kell a frissítések kipróbálásával.

Kapcsolódó
Ezek az eszközök kapják meg az Apple új szoftvereit
Még az új kütyük boltba kerülése előtt elérhetővé válnak az újdonságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik