Tech

Videó: 50 éve nem volt ember ilyen távol a Földtől

SpaceX
SpaceX

A magánfinanszírozású Polaris Dawn küldetés legénysége elérte a Földtől való 1400 kilométeres távolságot – írja az MTI, a SpaceX szerdai bejelentése alapján. Messzebb repültek a NASA 1966-os Gemini-11 küldetésének legénységénél is, akik 1374 kilométerre jutottak el.

Több mint 50 éve nem volt ember ennyire távol bolygónktól.

Viszonyításként: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) mintegy 400 kilométeres magasságban kering, orbitális pályán.

A küldetéssel  viszont nem csupán egy korábbi rekordot akartak túlszárnyalni, hanem arról is további adatokat akartak gyűjteni, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre és az űrkapszula működésére a Földet körülvevő és azt a kozmikus sugárzás nagy részétől védő Van Allen-övön való áthaladás.

A kockázatok csökkentésére a legénység legfeljebb tíz órát tölt ebben a magasságban, majd a Földhöz közelebbi pályára áll. Az ötnapos küldetést a milliárdos Jared Isaacman vezeti, rajta kívül 3 másik három emberből áll a legénység, egyikük sem hivatásos űrhajós.

Az űrkapszulát a SpaceX Falcon 9 rakétája indította útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőjéből, szeptember 10-én. A küldetés egyik célja, hogy az űrutazásokhoz kifejlesztett, új űrruhát teszteljék. A küldetés harmadik napján, amikor az űrkapszula mintegy 700 kilométerre lesz a Földtől, Isaacman és a SpaceX egyik alkalmazottja, Sarah Gillis űrsétát is tesz a tervek szerint, ez lehet a világ első kereskedelmi űrsétája. A missziót több kritika is érte, veszélyessége miatt, főleg azért, mert az űrhajónak nincs légzsilipje, így az egész kabint nyomásmentesíteni kell majd az űrséta előtt.

Kapcsolódó
Talán az eddigi legveszélyesebb űrsétára készül a SpaceX
Légzsilip nélküli űrhajóval hajtanák végre az első magánűrsétát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik