Tech

A világ legerősebb szuperszámítógépét építené meg Japán

Yuichiro Chino / Getty Images
Yuichiro Chino / Getty Images

A világ legerősebb szuperszámítógépét tervezi megépíteni Japán, amely ezerszer gyorsabb lesz, mint a mostani legjobb teljesítményű komputerek – írja a Live Science. Az eszköz elkészítése több mint 750 millió dollárba (körülbelül 270 milliárd forint) kerül, és várhatóan 2030 lesz kész.

Az új gép terveit augusztus végén tette közzé a felelős japán minisztérium, amely szerint ez lehet a világ első zettaflops teljesítményű számítógépe. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 1 trilliárd (1021) művelet elvégzésére lesz képes.

A mai legerősebb szuperszámítógépek csak exaflopsos teljesítményre képesek, így másodpercenként egy trillió (tíz a tizennyolcadikon) műveletet tudnak elvégezni, ezerszer kevesebbet, mint a tervezett japán masina.

A jelenleg Fugaku Next néven emlegetett gépet a Fujitsu technológiai vállalat és a RIKEN tudományos kutatóintézet közösen építi majd. A legnagyobb kihívásuk az lesz, hogy energiahatékonnyá tegyék az eszköz működését. 2023-ban a szakértők ugyanis úgy becsülték, hogy a mai technológiánkkal körülbelül 21 atomerőműre lenne szükség egy zettaflopsos szuperszámítógép üzemeltetéséhez.

Kapcsolódó
Ismét amerikai lett a világ leggyorsabb szuperszámítógépe
Két év után taszította le a trónról a japán Fugakut egy amerikai szuperszámítógép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik