Tech

Mennyit kell dolgozni egy új iPhone-ért az egyes országokban?

Apple
Apple
A magyaroknak már nem kell egy teljes hónapot végigdolgozniuk az új iPhone-ért, a többi, összehasonlításban résztvevő országhoz képest azonban nem lett jobb a helyzetünk.

Az Apple magyar idő szerint hétfő este bejelentette az iPhone 16-os szériáját és az ahhoz tartozó árakat. A termékekért amerikában és itthon sem kérnek többet, mint tavaly a hasonló iPhone 15 modellekért, azonban mint mindig, most is érdemes megvizsgálni, mennyit kell dolgozni nekünk, magyaroknak és a környező országokban élőknek az adott termékek megvásárlásához.

Magyarországon az alapmodellt 399.990 forintért vásárolhatja meg egy átlagfogyasztó. Tavalyhoz képest azonban emelkedett az itthoni átlagkereset — legalábbis papíron —, a KSH által augusztus végén közölt nettó havi magyar átlagkereset jelenleg 442 ezer forint. 22 munkanapos hónappal számolva ez azt jelenti, hogy nagyjából 20 nap munkával lehet megkeresni az alap iPhone-ra valót, feltételezve, hogy az adott időszakban semmi másra nem költ az ember – ami azért nem túl életszerű.

Bár elképesztő, de ez jobb, mint a tavalyi eredmény, amikor is több mint egy hónap kellett ugyanehhez.

Mi a helyzet Közép-Kelet-Európában?

Cikkünk írásakor még nem jelentek meg a hivatalos árak Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Ukrajnában sem. Csehországban viszont már közzétették ezeket, így itt könnyen elvégezhetjük az összehasonlítást. A közép-európai országban az adózás utáni, vagyis a nettó átlagkereset a legfrissebb adatok szerint 36.330 cseh korona környékén van, ami átszámítva 576.302 forintnak felel meg. Az Apple hivatalos oldalán közzétett árak szerint az alap iPhone 16 ára 23.990 korona, vagyis kicsit több mint 380 ezer forint.

Ugyanúgy 22 munkanapos hónappal számolva szembetűnő a különbség: a cseheknél már csak 14 és fél munkanapot kell végigrobotolni az iPhone 16 megvásárlásához. Tavaly 16 és fél nap kellett ugyanehhez.

A lengyeleknél a tavalyihoz képest jóval olcsóbban, 3999 zlotyiért, átszámítva 371 ezer forintért lehet hozzájutni az iPhone 16-hoz, azonban a közép-európai országban az átlagkereset is jóval magasabb, mint itthon: ez nagyjából 7590 zlotyi, vagyis 705 ezer forint. A helyzet tehát jól láthatóan előnyösebb, mint a cseheknél: lengyel barátainknál ugyanis alig több mint 11,5 munkanapba telik, hogy kézbe kaphassák a legújabb alapmodellt a kínálatból. A tavalyi számokhoz képest ez óriási fejlődést jelez, amihez az iPhone-ok árának regionális csökkenése és az átlagkereset növekedése is hozzájárulhatott.

A magyar közéletben régóta visszatérő mantra az, hogy „x időpontra utolérjük Ausztriát”, ehhez azonban nem kerültünk közelebb az elmúlt években. A sógoroknál napjainkban 2996 euró, vagyis nagyjából 1,2 millió forint a havi nettó átlagkereset, az iPhone 16-hoz pedig 949 euróért, vagyis 377 ezer forintért lehet hozzájutni, tehát olcsóbban, mint idehaza. Ha pedig semmi másra nem költ az adott időszak alatt az ember, mindössze 7 nap alatt össze lehet spórolni a legújabb almás mobilra. Ez még jobb, mint a tavalyi 7 és fél napos eredményük.

Elhúztak a fejlett országok?

Norvégiában a termék ára szintre forintra pontosan megegyezik a magyar fogyasztói árakkal (11990 norvég korona, vagyis 399 ezer forint), a skandináv ország polgárainak átlagfizetése azonban több mint háromszorosa a magyarnak. A statisztikai adatok szerint az átlagkereset nagyjából 35 és 45 ezer norvég korona között van, így (40 ezerrel számolva) ez 1,33 millió forintos havi nettó fizetést jelent.

A skandináv országban tehát a legújabb almás mobilért alig több mint 6 és fél napot kell robotolni.

Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is. A szeptemberi statisztikai adatok szerint a heti fizetés 689 font környékén áll, ami nagyjából 2756 fontos havi fizetésnek feleltethető meg. Ez mai árfolyamon 1,3 millió forintot jelent. A legújabb iPhone ára 799 font, ami 376 ezer forintnak felel meg. Ugyanúgy 22 napos munkahéttel számolva jól látszik, hogy kevesebb mint egy heti munkára, egészen pontosan kevesebb mint 6 és fél napra van szüksége annak a brit dolgozónak, aki meg akarja venni az új Apple-készüléket.

Az abszolút vezető természetesen továbbra is az Egyesült Államok. A tengerentúlon ugyanis az átlagfizetés átszámítva nettó 1,62 millió forint, míg egy új almás készülék beszerzése messze itt a legolcsóbb: 799 dollár, ami mai árfolyamon 287 ezer magyar forint – erre, persze, az USA-ban is rájön az adó, de az államonként változik, így itt mindig nettóban tüntetik fel a termékek árait. Ha itt az adót nem vesszük figyelembe, akkor az jön ki, hogy egy átlagkeresettel bíró amerikai munkavállalónak kevesebb mint 4 napot kell dolgoznia, hogy az Apple legújabb kütyüjét tarthassa a kezében.

Kapcsolódó
iPhone 16: itt vannak a magyar árak
Az Apple bejelentette az iPhone 16 szériát, és megvannak a hazai árak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik