Tech

Mutatjuk, mire számíthatunk az Apple idei nagy eseményén

Matt Cardy/Getty Images
Matt Cardy/Getty Images

Szeptember 9-én magyar idő szerint este 7 órától kerül megrendezésre az Apple éves nagy bemutatója, ahol lerántják a leplet a legújabb iPhone-okról. Emellett pedig új kiegészítők megjelenésére is számíthatunk, a The Verge például új AirPods fülhallgató és Apple Watch bemutatását sem tartja kizártnak. Röviden összeszedtünk, milyen újításokra számíthatunk az eseményen.

Mivel az iPhone 16 lesz az első széria, amelybe már alapvetően ott lesz a cupertinói cég mesterséges intelligencia megoldása, az Apple Intelligence, a legfontosabb fejlesztés a processzorokban mehet végbe. Az Apple-nek az elmúlt néhány évben az volt a trendje, hogy az előző generációs csúcslapkát csatolja az új iPhone-ok alapmodelljeihez, és egy új, erősebb chipet kapnak a Pro-modellek.

Az iPhone 15 Pro A17 Pro processzora jelenleg az egyetlen A-szériás chip, amely támogatja az Apple Intelligence-t, de mivel idén szintlépést tervez a cég, nagy valószínűséggel minden iPhone 16 modell új A18 chipet kap.

A kamerák terén is lehet némi variálás. Ha hinni lehet a kiszivárgott fotóknak, az alapmodell kameraszigete két függőlegesen egymásra helyezett objektívből áll majd, így itt megszűnik a régóta alkalmazott átlós megjelenés. Az is újdonság lehet, hogy a Google-höz hasonlóan ugyanazokat a kamerákat helyezi el a Pro és a Pro Max modellekbe is a gyártó. Emellett azt is pletykálták, hogy a Pro modell ultraszéles kamerája is 48 megapixelre nőhet az iPhone 15 Prónál tapasztalt 12-ről.

Az Apple-re szakosodott Ming-Chi Kuo szerint az iPhone 16 termékcsalád akkumulátorának élettartama is jobb lesz, ám azt egyelőre nem tudni, hogy csak a jobb optimalizáció vagy a nagyobb akkumulátor miatt. Mark Gurman, Apple-re szakosodott újságíró szerint továbbá a képernyők mérete is nőni fog: a Pro kijelzője 6,1 hüvelykről 6,3 hüvelykre, a Pro Maxé pedig 6,7 hüvelykről 6,9 hüvelykre ugorhat. Emellett új színek is bemutatkozhatnak. A lap szerint egy új, rózsaszínes árnyalatra és egy bronz festésű készülékre is érdemes felkészülni.

Új kiegészítők is lesznek?

Az Apple nem igazán szokott úgy eseményt tartani, hogy a fő termékek mellett ne legyen valami kiegészítő, amit bepromózhat a rajongóknak. Ez valószínűleg most sem lesz másképp, és a pletykák szerint új okosórák lesznek a kínálatban. Mark Gurman egy Apple Watch Series 10 vagy Series X elnevezésű modell leleplezéséről ír, amely egy Apple Watch Ultra méretű, 49 mm-es képernyőt, valamint új chipet kaphat.

Emellett könnyen lehet, hogy jön majd egy frissített Apple Watch Ultra és egy olcsóbb, Apple Watch SE is.

A szivárogtatások arról szólnak, hogy új fülhallgatókat is kapnak a rajongók. A kínálatban várhatóan egy belépő és egy középkategóriás AirPods lesz, valamint egy új, USB-C verzió is megjelenhet az AirPods Max-ból. A szakértők szerint mivel az előző, harmadik szériás fülesei nem fogytak jól a gyártónak, lehet, hogy a dizájnon és az árcédulán is faragni fog az Apple, és mivel már csak USB-C portos modellek lesznek, így teljessé válik a Lightning Charge-ról való átállás.

Kapcsolódó
Ezzel venné rá az Apple a felhasználóit az új iPhone-ok megvásárlására
Szinte minden eddigi iPhone-t kizár az Apple az MI-korszakból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik