Tech

Órákkal a felfedezése után lépett be egy aszteroida a légkörbe

Gilbert Rondilla Photography / Getty Images
Gilbert Rondilla Photography / Getty Images

Nem sokkal felfedezése után a légkörben semmisült meg egy kis aszteroida szeptember 4-én – írja az AP. A mintegy 1 méter átmérőjű objektumot Jacqueline Fazekas, a NASA által finanszírozott és az Arizonai Egyetem által működtetett Catalina Sky Survey munkatársa fedezte fel.

A kisbolygó órákkal a felfedezése után a Fülöp-szigetek partjai felett esett szét, a jelenségről videók is készültek.

Az 2024 RW1 jelű objektum mindössze a kilencedik aszteroida, melyet becsapódása előtt észlelnek. A hasonló felfedezésekben a magyar Sárneczky Krisztián az élen jár, a kutatóval korábban a 24.hu is beszélgetett.

A mostanihoz hasonló méretű kisbolygók nagyjából kéthetente találják el bolygónkat anélkül, hogy bármi gondot okoznának. A szeptember 4-i esemény különlegessége, hogy érkezése előtt detektálták az objektumot, és megsemmisülését is sikerült dokumentálni.

A NASA és más űrszervezetek folyamatosan monitorozzák a Föld környezetét, de egyelőre nem észleltek olyan égitestet, amely belátható időn belül tényleges fenyegetést jelentene ránk. Igaz, a szakértők próbálnak felkészülni a potenciális veszélyre, 2022-ben például egy kísérleti aszteroida-eltérítő missziót hajtott végre a NASA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik