Tech

A vezető letartóztatása után súlyos bírságot is kaphat a Telegram

Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images
Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

A platform vezetője, Pavel Durov letartóztatása után újabb kellemetlen üggyel kell szembenéznie a Telegramnak, írja a Financial Times.

Az EU illetékesei ugyanis elkezdték vizsgálni, hogy hazudott-e a cég a valós felhasználói számáról, annak érdekében, hogy mentesítse magát az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) előírásai alól.

Az Európai Bizottság alá tartozó Közös Kutatóközpont (JRC) vizsgálata szerint a platform év elején azt állította, hogy 41 millió felhasználóval rendelkezik a blokkban, a havi, frissített adatközlésben pedig már úgy fogalmazott, hogy

jelentősen kevesebb mint 45 millió átlagos, aktív felhasználóról van szó.

A tisztviselők szerint a Telegram elmulasztotta nyilvánosságra hozni a tényleges számot, ami már önmagában sérti a DSA-t, miközben felmerült a gyanú, hogy a vizsgálat arra is fény deríthet, hogy jóval több mint 45 millió felhasználóról van szó, csak az EU-ban, teszi hozzá a hwsw.

Mi változna?

Ez a szám azért fontos, mert a több mint 45 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatások online óriásplatformnak, úgynevezett gatekeepernek minősülnek, így szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. Ezek megsértése akár a társaság éves árbevételének hat százalékáig terjedő bírságot vonhat maga után.

A Telegram esetében, tavaly, az éves forgalom 342 millió dollár volt, így a maximális bírság 20,5 millió dollár, vagyis 7,2 milliárd forint lehetne.

A DSA, többek közt, kötelezővé tenné az illegális online tartalmak elleni fellépést, amit a Telegram nem tesz meg, ugyanis a platform nem moderál. Így tehát, jelenlegi formájában, a platform megbízható jelzőprogramot sem biztosít, amely az illegális tartalmak azonosítására és eltávolítására való, mint ahogy azt a szabályozás előírja.

Továbbá az is benne van a törvényben, hogy a platformszolgáltatónak hozzáférést kell biztosítania a kutatóknak és a szövetségi szerveknek a platform adataihoz, hogy azonosítani tudják a kockázati tényezőket – ezt azonban szintén elutasítja a Telegram.

Kapcsolódó
Beintett Putyinnak, végül a franciák tartóztatták le: kicsoda Pavel Durov?
A Telegram vezérigazgatójának letartóztatás súlyos precedenst teremthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik