Tech

Áll a bál Brazíliában az X betiltása miatt

Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images
Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Augusztus végén a brazil legfelsőbb bíróság elnöke, Alexandre de Moraes, ultimátumot adott az Elon Musk vezette X/Twitter platformnak a felületen terjedő, hergelő anyagokat, dezinformációt terjesztő bejegyzések miatt. Eszerint amennyiben nem neveznek ki helyi jogi képviselőt 24 órán belül, betiltják az oldal működését az országban.

A milliárdos, szokásához szerint, azonban nem a konfliktus megoldására törekedett, sőt bejegyzéseivel csak tovább rontotta a viszonyt: többek között olyan, MI-generált fotót osztott meg, amelyen a bírót „Voldemort és egy sith nagyúr gyerekeként” ábrázolta. Az utasítás megtagadása után, szombaton, megkezdődött a tiltás, a nagy alkalmazásáruházaknak pedig 5 nap áll rendelkezésre, hogy töröljék kínálatukból az X-et az országban, írja a The Independent.

A közösségi appnak több mint 20 millió felhasználója volt az országban, akik most megpróbálnak alternatívát keresni.

Sokan a Meta Threads alkalmazásához pártoltak, míg voltak, akik Jack Dorsey, volt-Twitter vezér Bluesky nevű alkalmazását választották. Az X-hez való hozzáférés olyannyira tiltott az országban, hogy amennyiben valaki VPN-nel használja azt és tetten érik, 3 millió forint körüli bírságot is kaphat. A felhasználók jó része megkérdőjelezi a döntés indokait és betartatásának módját: sokak szerint egyenesen autoriter megfontolás áll mögötte.

A brazil ügyvédi kamara pénteken közölte, hogy felkéri a Legfelsőbb Bíróságot, hogy vizsgálja felül az összes ilyen állampolgárra kiszabott pénzbírságot. A Rio de Janeiro-i Állami Egyetem politológia professzora, Maurício Santoro szerint a VPN-ek tiltása disztópikus, míg Arthur Lira, a brazil képviselőház tagja attól fél, hogy a döntés a befektetőket is elriasztja az országból. Az ország volt szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro is azt mondta, hogy az X elhallgattatása a szabad hangokat némítja el az országban.

Fiatalok ezreinek az X nemcsak egy egyszerű közösségi app volt az országban, hanem a hírek elsődleges forrása is – nem véletlen, hogy az app a hírszolgáltatások között is a legnépszerűbb applikáció volt az országban.

Emiatt nagyobb tüntetések is szerveződnek, például szeptember 7-ére.

A platformon a napokban megjelent egy Alexandre Files nevű profil, amely, ígérete szerint, dokumentumokkal fogja bizonyítani, hogy a döntést meghozó bíró többször cselekedett már jogellenesen. Mindez kísértetiesen hasonlít az Elon Musk twitteres hatalomátvétele után közzétett Twitter Files iratok esetére, melynek célja a korábbi vezetés visszaéléseinek feltárása volt, nem túl sok sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik